Mit ne kérdezzünk az interjún, és mit kérdezzünk helyette?

  1. Mekkora a fluktuáció? Tökre érthető, hogy szeretnénk tudni, hogy mondjuk évente hányan hagyják el a céget. Nyilván, ha nagy ez a szám, az azt jelenti, hogy valami nem okés ott. De azért ez így önmagában elég durva kérdés, és senki nem fogja jó néven venni. Ehelyett inkább kérdezzük meg azt, hogy az interjúztató, a szakmai vezető, vagy a csapat többi tagja mióta dolgozik ott. Ettől a kérdéstől senki nem fog megsértődni.
  2. Milyen gyakran léptetnek elő kollégákat? Mindenképp figyelembe kell venni, hogy milyen karrierutat tud elénk tárni egy leendő munkáltató. Viszont ha ennyire direktben tesszük fel a kérdést, akkor tudni fogják, hogy csak ugródeszkának használnánk a lehetőséget. Tegyük fel inkább úgy a kérdést, hogy milyen lehetőségek vannak a szakmai fejlesztésre? A válaszból egyből meg fogjuk tudni, hogy mennyit invesztálnak a dolgozók képzésébe. Általában ahol erős a képzés-fejlesztésre szánt keret, annál a cégnél nagy eséllyel erősebb a első előléptetések kultúrája. Jó tipp lehet lecsekkolni a Linkedin-en a már ott dolgozókat, mert az ő profiljukból láthatók a tendenciák erre vonatkozóan.
  3. Mi a munkaidő ebben a pozícióban? Igen, ez is fontos. Főleg, ha már család és gyerekek is vannak a képben. De ez a fogalmazásmód megint nem az igazi. A legtöbb munkakörnél azért lehet következtetni erre. Ha van lehetőség távoli vagy otthoni munkára, vagy rugalmas munkaidőre, akkor azt valószínűleg jelezni is fogják. Egyéb esetben legyen alapvetés a 9-17, 8-16, vagy a műszakos munkarend. Ha ez a fontos, akkor azt fogják hinni, hogy mi leszünk azok a munkavállalók, akik állandóan az órát bámulják majd, és minél hamarabb le akarnak majd lécelni. A megoldás egyszerű, csak simán kérdezzük meg, hogy hogy néz ki a csapat egy átlagos munkanapja.
  4. Te mit változtatnál a cégben? Ha ezt így kérdezzük, akkor az interjúztatót kellemetlen helyzetbe hozzuk, és nem fogunk őszinte választ kapni, pedig amúgy egy tök jogos kérdés. Egyszerűbb és diplomatikusabb azt kérdezni, hogy mi, mint jelöltek, milyen nehézséggel fogunk szembenézni ebben az adott munkakörben.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek