3 tanács az interjúra, ha az előző munkahelyünkön nem túl izgi tapasztalatokat szereztünk

Kedves Toborzó! Hogyan álljak neki az álláskeresésnek, ha eddig csak olyan munkám volt, ami nem igazán igényel semmilyen készséget, és nem adott nagyon mély tapasztalatokat szinte semmiben? (pl. eddig diákmunkán voltam csak)

Az első és legfontosabb, hogy az önbizalom nem kívülről, hanem belülről fakadó erőforrás. Az előző munkahelyünk ne csökkentse a saját magunkkal kapcsolatban az önbizalmat. Ha tudjuk, hogy többre vagyunk képesek, mint a kávéfőzés meg az egyszer fizikai/betanított munka, akkor az már jó jel. Könnyű azt mondani, de hogyan készüljünk fel erre? Itt van 3 tipp nektek:

  1. Írjunk egy listát, hogy mi az, amiben jók vagyunk. Nyugodtan szedjük össze azokat a dolgokat, amik miatt jól érezzük magunkat, és pozitív tulajdonságnak tartjuk. A lényeg, hogy valósak legyenek, és tudjuk alátámasztani a hétköznapi életből vett példákkal ezeket. Ha már van egy ilyen listánk, attól eleve jobban fogjuk érezni magunkat, és könnyebb lesz mesélni is magunkról az interjún.
  2. Gondoljuk végig komolyabban a kevés tapasztalatot adó munkát. Könnyű azt mondani, hogy csak matricákat kell ragasztgatni a termékre a szalag mellett. De azért gondoljuk végig, hogy mennyire gondosan kell megszámolni őket, bedobozolni, lecsomagolni, előkészíteni a szállításra, figyelni a minőségre, stb. Szép megfogalmazással sokkal több felelősséget fel tudunk sorolni, mint ami egy egyszerű munkakör alapvető feladata.
  3. Potenciál. A potenciál nem abban rejlik, hogy mit csináltunk eddig, hanem hogy mire vagyunk képesek. A legjobb amit tehetünk, hogy az interjúztató igényeit megpróbáljuk felmérni, és azokra szabva elmondani, hogy mi mire vagyunk képesek, mi rejlik még bennünk azon kívül, amit az előző munkahelyen csináltunk, vagy nem csináltunk. Természetesen itt sem érdemes nagyot mondani.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek