Téged érdekelnek ezek a kérdések?

Vannak olyan dolgok, amiken szeretünk agonizálni. Emberi természetünkből fakadóan versenyzünk, jobbak akarunk lenni, meg akarjuk mutatni, ki akarunk tűnni, stb. Itt van a három leggyakoribb eset, amivel nem kellene foglalkoznunk.

  1. A barátaink többet keresnek, mint mi. Amikor az évfolyamtársammal beszélgettem, és mondta, hogy mennyit keres, majdnem megfulladtam…. MENNYIT?! Utána egész éjszaka azon töprengtem, hogy ő mennyivel több sört tud venni, és mennyivel többet járhat autóval. Amit nem gondoltam át akkor az az, hogy nekem is van annyi pénzem, amennyiből tudom élni az életemet. Ja, nekem nem volt annyi pénzem, hogy a belvárosban vegyek egy lakást magamnak. De tudom kényelmesen fizetni az albérletemet, félre is tudok rakni valamennyit, és még szórakozni is marad egy kevés. A fontos az, hogy mi meg vagyunk-e elégedve azzal a színvonallal, amit élünk. Megnyugtatok mindenkit, ha 500.000-el többet keresünk, akkor is lesz, aki többet keres…
  2. A barátaink sose hallottak a cégről, aminél dolgozunk. Néhány barátom nagyon híres és menő cégeknél dolgozik. Mindenki tudja, hogy hol van, mivel foglalkozik, de legalábbis nagyjából el tudják helyezni a céget valahol. Néha idegesítő lehet, ha mindenkinek el kell magyarázni, hogy mivel és miért foglalkozik a cég, ahol dolgozunk. Persze nagyobb presztízzsel bír, ha egy nagy brand-nek dolgozunk. De ez nem számít. Csak az számít, hogy szeretjük-e, amit csinálunk. Nem baj, ha nincs ingyen ebéd, meg csocsóasztal. Ettől még véghez vihetünk komoly dolgokat szakmai szempontból. Egy kis cégnél is vannak óriási eredmények. A legjobb, ha egy rövid tömör mondatban elmondjuk, hogy az XY cégnél vagyunk, ami az XY iparágban tevékenykedik és az XY feladaton dolgozunk. És azért jó az XY cégnél dolgozni, mert [illeszd be, hogy miért szereted] Ennyi.
  3. Amikor a barátaink nem értik, hogy mivel foglalkozunk. Ma már annyira sokféle munkakör létezik, és annyira specializáltak, hogy nem is lehet fejben tartani mindet. Persze van sokféle munka, amit mindenki ismer, de van még több, amit csak az ismer, aki benne van. Nem mindenki tudja azt mondani, hogy orvos vagy jogász vagy kutyakozmetikus. Pedig lehet, hogy tök menő, amit csinál, csak másnak lövése nincs róla, mi az. Legyen egy jó kis verziónk, ami elég tömör és konyhanyelvű. A lényeg, hogy a munka épp elég nehéz anélkül is, hogy másokhoz hasonlítgatjuk egymást.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek