Ma már elengedhetetlen beszélni a flexible work-ről

Sok ember akar, szeretne, vagy csak előnyben részesíti az otthonról dolgozást. Ma már ez nem egy ördögtől való fogalom, bizonyos munkakörökben akár heti 3 napot is lehet otthonról dolgozni. Én is így vagyok ezzel. Nem mindig (valamikor jobban szeretek a kollégáim között lenni), de sokszor jó otthon nyugiban dolgozni. Tulajdonképpen szerencsés vagyok, hogy néha otthonról is dolgozhatok. Azonban nem mindenki van ilyen szerencsés helyzetben. Valakinek a főnököt még győzködni kell egy kicsit. Álljon itt néhány tudományos tény annak érdekében, hogy ez könnyebben menjen.

Különböző kutatásokat végeznek nap mint nap, amik a rugalmas munkavégzés (flexible working) és az otthonról végezhető munka (home-office) hatásait kutatják. Az egyik konkrét kutatásban résztvevő dolgozók fele 9 hónapon keresztül otthonról dolgozott 4 napot, és 1 napot mentek be dolgozni a munkahelyükre. A másik felük teljes mértékben otthonról dolgozik.

Az otthonról dolgozók teljesítménye 13 %-al nagyobb volt, sokakat meglepő módon. Alapvetően ez két dologra vezethető vissza. Otthonról könnyebb koncentrálni, hiszen senki és semmi nem tudja elvonni a figyelmünket. Bár valaki kínlódik vele, hogy nincs kontroll és könnyebb elbambulnia, de alapvetően könnyebb fókuszálni így. A másik tényező pedig az, hogy nem kell időt és fáradtságot vesztegetni a bejárásra, ingázásra, ebédidőre, szünetre, stb-re mert ezek mind eleve megoldottak otthon. Így több időnk és energiánk marad a munkára.

Egyéb hozadékok. A kutatásban résztvevő cégek esetében 50%-al csökkent a felmondások aránya azoknál, akik otthonról dolgozhatnak. Az profit/munkavállaló arányszám is növekvő tendenciát mutat. Ugye ezeket a tulajdonságokat keresik a HR-esek és vezetők a munkavállalókban. Koncentrál, nem mond fel, többet termel, stb.

De ha nagyobb léptékben gondolkodunk, a közlekedés miatti káros anyag kibocsátás és üvegházhatás is csökken, és a cégek is spórolnak egy vödör pénzt. És ha jobban megvizsgálunk dolgokat, biztos hogy vannak még egyéb előnyök is, akármilyen kontextusban.

Ha ezek sem győzik meg a vezetőséget, akkor semmi sem 🙂

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek