Közös munka, külön térben: hogy működik a hibrid munkavégzés?

Home office: múló hóbort vagy hosszú távú változás?

Mára világossá vált, hogy szó sincs néhány hónapnyi átmenetről: bár a betegség uralta időszakra remélhetőleg hamarosan már csak rossz emlékként fogunk visszatekinteni, a hibrid munkavégzés tartósan a vállalati gyakorlat részévé vált. Ez azonban minden munkahelyen más és más formában valósul meg. Van ugyan néhány cég, ahol szinte teljesen felszámolták az irodai munkavégzést, a legtöbben hibrid megoldás alatt egyfajta rugalmasságot értenek. Van, ahol a csapat egyik része “bentről”, a másik része otthonról dolgozik – sok helyen váltják egymást. Olyat is tapasztalunk, hogy ahol eddig teljesen elzárkóztak a home office-tól, ott most lehetőségük van a kollégáknak otthon tölteni néhány napot, otthonról dolgozni.

Kovácsoljunk előnyt a kihívásból!

A markáns tendencia ellenére vannak vezetők, akik egyfajta törést, vagy nehezen átugorható akadályt látnak a hibrid munkavégzés térnyerésében. Bizalmatlanul állnak az otthoni munkavégzéshez és azt feltételezik, hogy otthonról kevesebbet dolgoznak a munkatársak. Az is felmerül nehézségként, hogy miként lehet megítélni a kollégák teljesítményét, ha nem látja őket minden nap a vezetőjük. A munkavállalók túlnyomó része üdvözli, hogy nem kell minden nap ingázniuk és kockáztatni az egészségüket veszélyhelyzetben – de mi lesz a vállalatok korábban kitűzött céljaival?

A Develor trénerei úgy látják, hogy a home office munkavégzés látványosan növelheti a munkavállalók elkötelezettségét, ezzel növelve hatékonyságukat – ám ez csak akkor valósulhat meg, ha a vezetők hajlandók és képesek alakítani a vállalati kultúrán és a vezetői gyakorlaton. A hibrid kommunikációs gyakorlatok kialakítása és az új vezetési rutinok elsajátítása, biztonsági szabályok kialakítása és betartatása olyan kulcsfontosságú lépések, amelyeket minden cégnek meg kell tennie a sikeres alkalmazkodás érdekében.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek