Így számlázz gyorsan és egyszerűen katásként

Katás vagy és szeretnéd minimalizálni az adminisztrációt? Gyorsan, egyszerűen kiállítani számláidat és nyomon követni kata keretedet? Automatizálnád az online adatszolgáltatást? Mutatjuk, hogyan teheted meg!

Bár nagyon sok katás még mindig a kézi számlatömbökre esküszik, az online adatszolgáltatási kötelezettség kibővítése és a kata szigorítása egyértelműsítette, hogy az online számlázó programok jelentősen leegyszerűsítik a kisadózók életét.

Kata 2021: a legfontosabb változások

Az egyik legfájóbb változás az, hogy az éves szinten 3 millió forintot meghaladó bevétel után a számla befogadójának – amennyiben belföldi vállalkozás – plusz 40 százalékos adót kell fizetnie. Bár ez nem a kisadózókat terheli, mégis hátrányosan érinti a katásokat, hiszen sokan nem szívesen szerződnek velük a megnövekedett adminisztációs és anyagi teher miatt.

Amennyiben a megbízó külföldi adóalany, a 3 millió forintot meghaladó bevétel 71,42 százaléka után a katásnak kell bevallania és megfizetnie a plusz adót.

Belföldi kapcsolt vállalkozástól szerzett bevétel után – már az első forinttól – a számlát befogadó fizeti és vallja be a plusz 40%-os adót.

Külföldi kapcsolt adóalanytól származó bevétel esetén a bevétel 71,42%-a után kell befizetni és jelenteni a katásnak a 40%-os adót.

Hogyan segíthet katásként egy jó online számlázó?

Egy innovatív online számlázó program segítségével nem csak hogy gyors és kényelmes a számlák kiállítása, de nyomon követhető a kata keret, vagyis az adott évben kifizetett előleg- és végszámlák összege. Partnerre szűrve az is jól látható, hogy adott megbízónak milyen összegben számláztunk, amely a 3 millió forintos határ miatt nagyon hasznos.

Érdemes még követni az alanyi adómentességet értékhatárát, amely 2021-ben 12 millió forint. Ezt meghaladó összeg számlázása esetén ugyanis be kell lépni az áfakörbe.

Óriási segítség lehet a katás vállalkozók számára a számlázás automatizálása. Érdemes úgy programot választani, hogy számlaismétléseket lehessen beállítani, így rengeteg felesleges adminisztráció spórolható meg. De nagyban megkönnyíthető a munka az API összekötéssekkel, melyekkel különféle rendszereket, webshopokat kapcsolhatunk össze számlázónkkal.

Amennyiben katás vállalkozóként megbízható online számlázót keresel, mellyel az adatszolgáltatási kötelezettséget is automatizálhatod, akkor ismerd meg a Billingo Kata Asszisztens szolgáltatását!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek