„Hol találkozott ezzel az álláslehetőséggel?”

Ez egy nagyon egyszerű kérdésnek tűnhet. Mégis sok embert megzavar, és néha nagyon rossz válaszok születhetnek. Itt van három tipikus eset, és hogy hogyan kerülhetjük el!

Ne félj bevallani, hogy egy barátod ajánlotta az állást.

  • Senki nem akarja, hogy azt gondolják róla, csak azért került be, mert ismer valakit a cégnél. Ezzel pedig semmi baj nincs. Egy ajánlott álláskereső beválására nagyobb az esély. Ha egy már a cégnél dolgozó kollégának van annyi önbizalma, hogy nyugodt szívvel ajánljon téged, akkor a munkáltatónál is nagyobb eséllyel indulsz. A legrosszabb, amit ilyenkor tehetsz, hogy körbemagyarázod az egészet, nem adsz egyenes választ, pedig semmi rossz nincs benne.
  • Ehelyett mondd meg nyíltan és őszintén, hogy egy barátod itt dolgozik, és ő ajánlotta az állást. Semmi kivetnivaló nincs ebben, és az interjúztató is értékeli az őszinteséged.

Ne kezdj el monológot tartani arról, hogy miért ez álmaid állása.

  • A kérdés csupán annyi, hogy hogyan találtál rá erre az állásra. Ne engedd bő lére a választ, és ne ennél a kérdésnél akard meggyőzni őt arról, hogy te csak itt tudod elképzelni a jövődet, máshol nem is lennél képes dolgozni, stb. (úgysem fogj elhinni…) Persze az jó, ha látszik a lelkesedés rajtad, de ne rontsd el már az elején az egészet a túlbuzgóságoddal.
  • Egyszerűen mondd el, hogyan bukkantál az álláshirdetésre. Erre nem igazán van rossz válasz, olyan értelemben, hogy az újságban, egy barátod révén, az interneten találtál-e rá. Egy kis lelkesedést persze belecsempészhetsz a válaszba, mondjuk úgy, hogy „Az XY álláskereső oldalon találtam rá a hirdetett pozícióra, és nagyon megörültem ennek a lehetőségnek…” Vagy valami hasonló bőven elég.

Egyszerűen ne felejtsd el, hogy hol találtad a hirdetést.

  • Érthető, hogy minél hosszabb ideje keresel munkát, annál több helyre adod be jelentkezésedet. Több száz jelentkezést már nehéz észben tartani. Nem is kell mindent fejből tudni.
  • Én kétféle megoldást javaslok. Egyrészt ha meghívnak minket egy állásinterjúra, abból már tudni fogjuk, hogy melyik céghez milyen álláshoz tartozó felvételi elbeszélgetésre meggyünk. Ennek már elég információnak kell lennie ahhoz, hogy az interneten visszakeressük a hirdetést. Ezt tegyük is meg! A másik lehetőség, hogy beépítjük álláskeresési módszertanunkba az adminisztrálást. Készítsünk egy Excel, vagy akár papír alapú táblázatot, és amikor jelentkezünk egy állásra, írjuk fel a cég nevét, a pozíciót, és hogy hol találtuk a hirdetést. Sok fejfájástól kímélhet meg minket ez a módszer, és nem veszi el sok időnket.

Hasznosnak találtad a bejegyzést? Oszd meg ismerőseiddel! Ha észrevételed vagy kérdésed van, írd meg nekünk kommentben!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek