Hogyan vágnak bele a profik egy új projektbe/munkába?

Ha valami olyanra kérnek fel minket, amivel még nem, vagy nem úgy foglalkoztunk, akkor könnyen kétségbe esthetünk. Persze ez mindig izgalmas, és nagyon sokat lehet belőle tanulni, de könnyű nagy fába vágni a fejszénket. Itt van négy tipp a profiktól, hogy hogyan kezdjünk bele.

  1. Mindennek nézzünk utána, és kutassunk. Az első alkalommal egy egész információ-lavina fog minket elárasztani. Feladatokat kell megértenünk, menetrendekhez kell alkalmazkodnunk, munkakörökkel kell megismerkednünk. Ez nagyon megterhelő lehet. Mielőtt elkezdenénk a hajunkat tépni, kezdjük azzal, hogy allokálunk egy jó adag időt a tervezésre, és átgondolásra. Legyen mindig kéznél egy jegyzettömb vagy a telefonunk, amibe akár a random eszünkbe jutó dolgokat is beleírhatjuk, hogy később utána tudjunk nézni jobban.
  2. Kérdezzünk sokat. A megfelelő felkészülés és tervezés után még mindig szükségünk lesz arra, hogy kérdéseket tegyünk fel. Ha valamit először csinálunk, akkor nem csak hogy szükséges kérdeznünk, de szerintem el is várt dolog. De ne bombázzuk feleslegesen az embereket mindig mindennel, amikor csak eszünkbe jut. Ebben is legyen struktúra, és a megfelelő helyen és időben tegyük fel a kérdéseket.
  3. Készítsünk konkrét ütemtervet. Amitől persze mindig el kell majd térni, de legyen valami kézzel fogható. Minél jobban lebontjuk, annál jobban követhető lesz a folyamat. És a rövid részcélokat könnyebb elérni, mint egy nagy végső célt. ÉS könnyebb lesz a résztvevő embereket is koordinálni ez alapján, hiszen így kevésbé fogják vesztegetni az idejüket (és a miénket)
  4. Készüljünk fel a hibákra. El kell fogadnunk, hogy lesznek hibák, főleg egy nagy projektnél. Ez óhatatlan. És van ami nem is a mi hibánk lesz, vagy teljesen váratlan fordulat miatt következik be. Ne akarjuk tökéletesen megcsinálni a doglokat, hanem arra koncentráljunk, hogy minél inkább

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek