10 megfogadni való tanács pályakezdőknek

Pályakezdőként elég kétségbeejtő tud lenni, amikor kikerülünk a munka világába, és életünk első igazi munkahelyét kell megtalálnunk. Adunk néhány tippet, vagy inkább megszívlelendő gondolatot erre a helyzetre.

  1. Emlékezz erre a három P betűs szóra: Pozitív, produktív, Pro-aktív
  2. Ismerd meg magad: Az álláskeresést és a munka világát egy tanulási folyamatnak fogd fel, aminek során megismered magad. Az ember alapvető célja a fejlődés. Ehhez pedig sok mindent meg kell tapasztalni, hogy mit szeretünk, és mit nem.
  3. Légy nyitott a váltásra: Ne keseredj el, ha az első munkahelyed nem a legkirályabb. Mindenkinek volt rossz munkahelye. De egy rossz munkahely is kinyithatja a kapukat a jó munkahely felé.
  4. Ne bújjunk ki a hibák alól: Nem megy valami? Kérdezzünk! Elrontottunk valamit? Vállaljuk fel!
  5. Mindig csak előre: Hallgassuk meg a visszajelzéseket, és tanuljunk belőlük. Ragadjunk meg ami felhasználható és hasznos, aztán irány tovább!
  6. Mindenből tanuljunk: Mindenkire figyeljünk oda. Nem csak a vezetőnktől tanulhatunk. Sőt a vezetők is nagyon sokat tanulnak a beosztottaktól. A kollégáktól. Mindenkitől leshetünk el hasznos szakmai vagy egyéb dolgokat, hogy hogyan reagálnak, hogy oldanak meg helyzeteket, stb.
  7. Építs hálózatot: Hidd el, a legnagyobb érték a szakmai kapcsolat. És ehhez nem kell valakinek a valakijének lenni. Ma már könnyebb szakemberekkel megismerkedni, mint hinnénk!
  8. Légy türelmes: Rómát sem két nap alatt építették fel. Valahol neked is el kell kezdened, és utána a jó dolgok majd jönnek maguktól.
  9. Ne félj az új emberektől: Persze az első munkahelyén mindenki meg van szeppenve. De a főnökünk meg a szenior kollégáink is voltak egyszer zöldfülűek. Ők is kezdték valahol.
  10. Tisztelet mindenkinek: Bár ez alapvető, de sok fiatal nem veszi ezt komolyan. Még a takarítóval is kedvesnek és illedelmesnek kell lenni, nem csak a felettünk állókkal. Kezeljünk emberségesen mindenkit.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek