Egy vezető dolga az, hogy rámutasson, hol lehet még fejlődni, hogyan lehet „növekedni” szakmailag. És ha véletlenül a rossz vágányon lennénk, vagy nem hozzuk az elvárásoknak megfelelő szintet, akkor azért is ő fog szólni. De a konstruktív kritika csak egy a visszajelzések sora közül. Miből állapíthatjuk meg, hogy jól végezzük a munkánkat azon kívül, hogy megdicsérnek minket?

  1. Több felelősséget kapunk. Egy jó menedzser nem fog még több munkát és feladatot rátolni arra, aki szerinte a jelenlegi feladataival is csak szenved. Persze tök jó lenne azt hallani, hogy „Azért bízlak meg ezzel a feladattal, mert a többi dolgodat is olyan ügyesen csinálod, és megbízom benned.” Ez a jobbik eset. De van az az eset, amikor egy leterhelt főnök csak ránk akar tolni némi munkát. Ennek eldöntésére, tegyük fel ezt a pár kérdést magunknak.
    1. Ha elvállalom, azzal ténylegesen tanulni, fejlődni fogok, és a későbbiekben értékes tudásra teszek szert?
    2. Ezzel valóban a csapat/osztály/cég/vállalat céljait szolgálom?
    3. Az érdeklődésemnek, saját céljaimnak megfelel?

Ha legalább egyre igen volt a válsz, akkor valószínűleg a főnökünk azt szeretné, hogy szakmailag épüljünk, és ki legyen elégítve a tanulásvágyunk.

2. Nagyobb önállóságot kapunk. A főnökök gyakran azért mikromenedzselik a beosztottjaikat, mert úgy érzik, hogy azok nem felelnek meg az elvárásoknak. És ha ezt a logikát követjük, akkor a főnök ott fog állni felettünk, és mindig idegeskedve ellenőrzi majd, hogy jól csináljuk-e a dolgunkat. Viszont ha meggyőzzük, hogy jól csináljuk a dolgunkat, akkor nem érzi majd szükségesnek. Később pedig meg fogja mondani, hogy „csináld úgy ahogy neked a legjobb!” Meg fog bízni a döntéseinkben, képességeinkben, ezért hagyja, hogy csináljuk magunktól. Ez pedig azt jelenti, hogy jól végezzük a munkánkat.

3. Nagyobb láthatóságot kapunk. A főnök tudni fogja, hogy mikor kit kell „mutogatni.” Ha jók vagyunk, minket fog a legnagyobb klienshez küldeni. Ha jók vagyunk, mindenkinek el fog velünk dicsekedni. Minket fog küldeni a konferenciára, hogy képviseljük a céget. Ha ilyen dolgokat tapasztalatunk, akkor biztos megvan már a kellő bizalom. A kellő bizalom pedig csak akkor van meg, ha jól végezzük a munkánkat.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek