Hogyan kell ráerősíteni a nem hard-skillekre.

Tudom tudom, mindenki kiemelkedő kommunikációs képességekkel rendelkezik, és nagyon csapatjátékos, és a többi és a többi… Mára már rájöhet az emberiség, hogy ezeknél a sablon dumáknál több kell ahhoz, hogy valaki meghatódjon, és amúgy sem hiszi el senki ezeket a dolgokat, amíg nem bizonyítjuk. Ettől függetlenül az úgynevezett „soft-skillek” nagyon fontosak az eredményes munkavégzéshez. Nem csak szakmailag kell a toppon lennünk, hanem személyiségben is megfelelő fit-nek kell lennünk egy adott munkakörre, és egy adott cég munkakultúrájához viszonyítva. Lássunk ezek közül most 8-at.

1.Hajtás. Ezalatt azt értjük, hogy egy új kolléga legyen nyitott, legyen fogékony az új dolgokra, és proaktívan akarjon tanulni, segíteni, stb. Mondjon igent, vállaljon be új dolgokat, akarjon több lenni, és akarja, hogy a csapat is több legyen.

2.Öntudat és önkritika. Általában egy jó jelöltnek az önkritikája is nagyon jó, vagy erős. Tudják miben jók, és azt is tudják, hogy miben gyengék. A jól végzett munkáért élvezik megérdemelt jutalmukat, a hibáikért pedig vállalják a felelősséget.

3.Felelősségteljesek. Az előző ponthoz kapcsolódva, vállalják a felelősséget a hibáikért, és szeretik, ha igényes munka kerül ki a kezeik közül. Rájuk lehet bízni akármit, mert megcsinálják tisztességesen. Alapvetően ez számít. Adhatunk a szavukra.

4.Kitartók. Egy cég olyan embert akar behozni a szervezetbe, aki nehezebb időkben is helyt áll. Lehetnek az üzleti életben hullámvölgyek, válságok, stb. Akkor is ki kell tartani, és menni kell tovább. Amikor a körülmények ellenük dolgoznak, ők akkor is csinálják, amit kell.

5.Együttérzők. A legtöbb munka kapcsolatokon alapul. Együtt kell működni. Bizalmat kell építeni, akár a kollégákkal, akár a vevővel, akár az ügyféllel, stb. Mert a legtöbb ember nem arra emlékszik, hogy mit mondtunk nekik, hanem arra, hogy milyen érzéseket váltottunk ki bennünk.

6.Hitelesek. Amikor interjúztatunk egy jelöltet, akkor az egyik legfontosabb szempont, hogy mennyire hiteles. Ez egy olyan dolog, ami tapasztalattal jön. Egy amatőr interjúztatót át lehet verni ezzel és azzal, de egy tapasztaltabb már át fog látni azon, hogy csak hablatyolunk és adjuk a show-műsort. Az őszinte és hihető jelölt a jó jelölt.

7.Találékonyak. Az egyre telítettebb munkaerőpiacon azok a jelöltek lesznek előnyben, akik találékonyak, és képesek „out-of-the-box” gondolkodni, tehát nem a megszokott, hagyományos logikát követik, hanem kicsit elrugaszkodnak a földtől, és igyekeznek új ötletekkel, módszerekkel előrukkolni.

8.Gyorsan tanulnak. Bár ezt sokan beleírják csak úgy az önéletrajzukba, ez kevés. Főleg az IT világában, negyedévente jön valami újítás. Ezzel pedig meg kell birkózni, itt nem lehet csak úgy belekényelmesedni egy munkakörbe. Amivel egy évvel ezelőtt felvettek minket, hogy mennyire menő és up-to-date tudás, az mára már elavult. Haladni kell a korral, méghozzá nagyon gyorsan.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek