A toborzás költségei?

A toborzás minden cégnél fontos tényező. Nem csak azoknál, akik növekedni szeretnének, de a fluktuáció miatt azoknak is, akik „csak” szinten akarják tartani a létszámot. Ennek természetesen költsége van. Ha azonban szétszedjük részeire a toborzás költségeit, akkor a laikusok meglepődhetnek , hogy mennyire rejtett költsége van a megfelelő munkaerő megtalálásának és beillesztésének:

  • A toborzók költsége. Ez többféle formában is megjelenhet. Akár a cég saját alkalmazottjának a bére, akár a toborzási ügynökségek/fejvadászok szolgáltatási díjait nézzük.
  • Hirdetési költségek. Akármilyen formában is trendik éppen, de álláshirdetésekre mindig szükség lesz. Ezek pedig borsos áron mennek. Egy 30 napos hirdetés ára akár 100.000 Ft. is lehet. Gondoljunk bele mennyi pénz ez, ha 150 embert keres egy cég!
  • A toborzásnak vannak egyéb járulékos költségei is. Például, ha a toborzónak utaznia kell az interjúk miatt (üzemanyag, idő, stb.) de az is fontos, hogy egy vezető az interjú miatt mennyi időre esik ki a termelő munkából. Ezt sokféleképpen számíthatjuk, de a legegyszerűbb az következő képlet. Egy vezető keres havonta bruttó 1.000.000 Ft-ot. (az egyszerűség kedvéért vegyük ki a képletből a járulékokat, és minden egyebet, amit a dolgozók után fizet a cég). 1.000.000 / 20 = 50.000 Ft bruttó per munkanap. Ez 6.250 Ft per órabér. Ha három hónapig tart a kiválasztási folyamat, és ezalatt a vezetőnek el kell mennie 10 interjúra, akkor 62.500 Ft csak az, amit nem „hasznos” munkával tölt. És ezt szépen tovább lehet számítani, hogy abban az egy órában a valódi feladataival mennyi profitot termelne.
  • Magyarországon még talán kevésbé jellemző, de tőlünk nyugatabbra sokkal inkább támogatják már a költözést. A relokációs költségek a céget terhelik, és ha neki három országgal arrébbról kell hoznia a megfelelő jelöltet, akkor bizony ennek is súlyos költségei lesznek.
  • Minél komplexebb a munkakör, annál inkább tovább tart az az időszak, amíg az új kolléga „termelőbe fordul”. Valahol 6-12 hónap is kell, mire érezhető lesz a profit megtérülés, addig a sok addicionális erőforrás átcsoportosítás miatt vagy mínuszos a kolléga, vagy jó esetben a saját bérét termeli ki.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek