Ha vezetői ambícióink lennének

Néhány karrierszakértő azt mondja, hogy a napot, amikor az új munkahelyen kezdesz, a következő beosztásod tervezésével kellene kezdened. És tudod mit? Kellene is! Csak győződj meg arról, hogy eléggé koncentrálsz az állásra, amire felvettek, azért hogy sikerrel járj és kitűnj abban a pozícióban, mielőtt egy másikat keresel.

Az előléptetések nem automatikusan adottak. Korábban mégy úgy volt, hogy a munkások haladtak előre a speciális karrierút mentén a karrierjük alatt, de a technológia hatása, a globalizáció, és a hízelgő szervezeti struktúrák megváltoztatták ezt a paradigmát.  Ma a munkavállalóknak a saját karrierjük útját kell létrehozni és irányítani, egy vagy több szervezeten keresztül. És ne feledd, hogy az előléptetés nem mindig egy emelkedő utat jelent. Néha – különösen a mai üzleti környezetben – szükséged lehet horizontális mozgásra is, hogy később emelkedő pályára állítsd magad.

Hogyan fejleszd az előléptetési terved? Foglald bele ezt a 10 stratégiát.

  1. Fejleszd a mentori kapcsolatokat

Az egyik friss tanulmány kimutatta, hogy ötből négy esetben azokat léptették elő, akiknek mentori kapcsolata volt egy magasabb pozíciójú személlyel a vállalton belül. Néhány vállalatnak hivatalos mentoring programja van, de ha nincs is ilyen, mindig vannak utak, hogy kapcsolatokat építs ki a vállalaton belül. A mentorok nagyszerű információ- és karriervezetési források lehetnek.

  1. Számszerűen meghatározott eredmények

Amíg az előléptetés nem mindig szükségszerűen alapszik a korábbi teljesítményeden, részletezett információk bemutatásával az elmúlt sikereidről nagyot nőhetsz a vezetőid szemében. Azok, akik eredményt érnek el, előbbre jutnak.

Jegyezz fel mindent, amit csináltál, ami vállalatot vagy a részlegedet jó megvilágításba helyezi, ami kreatív és innovatív, és ami a hűségedet és a szervezethez való elkötelezettséged mutatja.

  1. Alkalmazd az önreklámozást

A szerénység előny, általában. Az álláskeresésnél viszont, ha senki sem tudja, hogy milyen nagyszerű vagy, egyszerűen nem fogsz előbbre jutni. Légy ismert és elismert személyiség. Ha voltak nagyobb eredményeid, győződj meg arról, hogy az emberek tudjanak róla – különösen azok az emberek, akik az előléptetéssel foglalkoznak.

Add el magad – és hagyd, hogy tudják, hogy előléptetésre törekszel. Egy példa: egy szakember havi rendszerességgel e-mailt küldött ki a főnökének és a főnöke főnökének, hogy naprakész hírekkel lássa el őket a különböző projektekkel kapcsolatban – és hogy megosszon bármilyen eredményt, amik az előző hónapban történtek.

  1. Alakíts ki köteléket a főnököddel

Használd ki az összes lehetőséget, hogy a főnöködet az előléptetésed fő támogatójává tedd. Nem kell, hogy a barátod legyen. Nem kell, hogy napi kapcsolatban legyetek. De az fontos, hogy tudja, számíthat rád!

Hangsúlyozd, hogy érdekedben és szándékodban áll a vállalatnál maradás. Használd ki a teljesítményértékelési rendszer adta lehetőségeket.

  1. Tegyél szert új tudásra és készségekre

Mondanunk sem kell, hogy az egyik legjobb módszer a sikeres előléptetéshez az az, hogy bővíted a tudásod és a készségeidet olyan területeken, amik kritikusak a szervezet számára. A technológia és más környezeti tényezők gyorsan változnak, ezért szükséged van egy mindig növekvő tudáskészletre nem csak a munka elvégzéséhez, de a vállalat piacképesnek maradásához is.

A szakértők azt is javasolják, hogy azoknak a munkavállalóknak, akik szeretnének előre jutni, nem csak a naprakész ipari hírekkel és eseményekkel kell, hogy tisztában legyenek, de szintén figyelniük kell a trendeket és eseményeket a szakterületeiken kívül is!

  1. Építsd ki a hálózatodat

Minél több ember ismer téged, az erősségeidet és képességeidet, a szervezeten belüli értékedet, és ismeri (legalább néhány) ambícióidat, annál valószínűbb, hogy a nevedet tárgyalják, amikor lehetőségek merülnek fel. A hálózatépítés előnye az, hogy sokkal többet fogsz megtudni a vállalatról, ha kapcsolatot teremtesz a szervezet más területein lévő emberekkel.

  1. Kérj több felelősséget

Önkénteskedj, hogy kisegíts más részlegeket vagy csapatokat – vagy egyszerűen kérj több felelősséget, feladatot – növeli az értékedet a szervezeten belül. Több munka kérése megmutatja az érdeklődésedet és a vágyadat arra, hogy segíthess a részlegednek vagy a vállalat céljait elérni.

  1. Mindig viselkedj professzionálisan

Tegyél szert hírnévre és megbecsülésre azzal, hogy megbízható, szakmaias és együttműködő vagy. Viselkedj professzionálisan és mindig tudd a feladatod!

Öltözz hivatásszerűen és elegánsan – akár még üzleti hétköznapi napokon is. Kérdezz, amikor nem vagy biztos abban, hogy hogyan kellene csinálnod valamit. Merj más lenni – emelkedj ki a többiek közül. Maradj pozitív még a nehéz helyzetekben is. Ne nyafogj vagy panaszkodj – vagy okolj másokat – amikor nem úgy mennek a dolgok, ahogy szeretnéd. Szerezz nevet magadnak az iparban a konferenciák, projektek, és egyéb megjelenések által. Ne figyeld folyton az időt.

Végül, legyél problémamegoldó. Ne fordulj egyből a főnöködhöz problémákkal. Ha egy nehéz helyzetbe kerülsz, legalább egy megoldást találj ki (még ha az nem is a legjobb), mielőtt a főnöködhöz rohansz. A problémamegoldókat előléptetik. A panaszkodókat, akik elvárják, hogy a főnökük megoldja az összes problémájukat, nem fogják.

  1. Légy csapatjátékos

Mivel az esetek túlnyomó többségében munkát csapatban végeznek – ágazati vagy több területet átfogó szinten – Fontos megosztani a sikereket a csapattal, és elkerülni az ujjal mutogatást másokra, amikor kudarc történik. Azzal, hogy csapatjátékos vagy, hírnevet tudsz szerezni és növelni tudod az értékedet a szervezetnél. Ez teljesen egyértelmű. Itt sem arról van szó, hogy mindenki legyen a barátod. Csupán annyi, hogy a munkát tudjátok elvégezni közösen, a fölösleges konfliktusok elkerülésével.

  1. Hozd létre a saját lehetőségeidet

Vizsgálódj a szervezetek szükségleteit és kihívásait tekintve. Ha észreveszel egy területet vagy feladatkört, ami el van hanyagolva – és rendelkezel a kulcskészségekkel a területen – írj egy javaslatot az új pozícióra.

Még ha a vállalat nem is tart igényt az új pozícióra, így újra megmutathatod a kezdeményező képességed, a kreativitásod, és a vállalati értékedet – és ezek a dolgok segítenek, hogy legközelebb előléptetést kapj.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek