„10 dolog, amit tehetsz a kiégés ellen”

A következő írás a Jog és Pszichológia honlapján jelent meg. (forrás link lent). Írtunk már hasonló témákról, de ez a lista nagyon jól összeszedi, hogy mit tehetnek a fiatalok a munkahelyi kiégés ellen

  1. „Válassz olyan munkahelyet, ahol elismerik a teljesítményt, világosak az elvárások és van visszajelzés!
  2. Építs kapcsolatokat a munkahelyeden, igyekezz bevonódni a közösségbe!
  3. Ameddig tanulsz, használd ki maximálisan a szakmai gyakorlat, gyakornokoskodás adta lehetőségeket – így testközelből megtapasztalhatod, milyen a választott munka, és hasznos tapasztalatot is szerezhetsz a későbbi elhelyezkedéshez.
  4. Ne vállalj el mindent, csak azért mert lelkes vagy és pályakezdő – így lehet a leggyorsabban kiégni, mert kevés helyen értékelik a pluszmunkát.
  5. Azonosítsd, hogy mi zavar a munkahelyeden, és próbálj meg célirányosan változtatni rajta! Nem biztos, hogy egyből ott kell hagynod az állásod, ha kezd eleged lenni – először próbálj meg más megközelítéseket, perspektívákat keresni benne, ha a vezetőség is nyitott erre.
  6. Találd meg azt a munkát, ami feltölt, a fizetéstől vagy a presztízstől függetlenül! Gyakran inkább az utóbbi két faktor befolyásol a pályaválasztásban ahelyett, hogy mikor érezzük jól magunkat, és ezáltal beszűkítjük a lehetőségeinket, később pedig csalódunk a munkánkban.
  7. Szánj időt a hobbijaidra! Lehet ez egy színezőkönyv, kézműveskedés, sport vagy bármilyen elfoglaltság, amivel ki tudsz kapcsolódni – ne hanyagold el a munka javára!
  8. Iktasd be a rendszeres sportot az életedbe – találd meg azt a mozgásformát, amiben jól érzed magad, mert számos kutatás bizonyítja, hogy ez univerzális csodaszer az önbizalom, céltudatosság, általános jóllét és egészség növelésére.
  9. Önkénteskedj! Több segítő szervezetnél fogadnak önkénteseket, amivel egyrészt célt és értelmet adhatsz az életednek, másrészt egy új közösséget is megismerhetsz – win-win!
  10. Keress új kihívásokat a munkádban! Sokszor ott kezdődik a kiégés, amikor úgy érezzük, megáll a fejlődés egy adott munkahelyen, nem tudunk előrelépni, rutinszerűvé válnak a feladatok. Ezért fontos, hogy megtaláld a lehetőségeket, amikor fejlődni tudsz, új feladatokkal megküzdeni és ezáltal úgy érezni, hogy haladsz valamerre, nem állóvízben tocsogsz.”

 

Forrás: http://jogespszichologia.hu/2017/03/26/kieges-huszonevesen-hogy-alakul-ki-es-mit-tehetunk-ellene/

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek

Mi az a „stresszinterjú” ?Mi az a „stresszinterjú” ?

Hol találkozhatunk ezzel a módszerrel? Bizonyos munkakörök betöltéséhez elengedhetetlen a stressz-kezelési képesség. Ügyfélkapcsolati, beszerzési, és hasonló pozíciók esetében gyakran kell elégedetlen, ideges, ingerült ügyfelekkel dolgoznunk, ahol muszáj megőriznünk a nyugalmunkat.