6 tipp, hogyha egy hirtelen jött helyzetet kell kezelni

Bekövetkezett, amire nem számítottál? Kirúgtak? Leépítettek? Megszűnik a cég? Szervezeti átalakítások miatt elbocsátanak?

Mit lehet ilyenkor tenni? Pánikba esni. Vagy megfogadni ezt a 6 tanácsot 🙂

  1. Legyünk biztosak benne, hogy nem vagyunk egyedül. Mással is megtörtént már, sőt lehet, hogy még egyszer meg fog velünk is. A lényeg, hogy nem csak mi lehetünk bajban, és ne próbáljuk meg előadni, hogy senki nem érti meg a problémánkat 🙂
  2. Higgadjunk le. Ilyenkor könnyű hirtelen felindulásból csinálni valami hülyeséget, de nem szabad. Emésszük meg a dolgot, dolgozzuk fel, és csak utána kezdjünk el bármit is cselekedni. Csakis tiszta fejjel szabad gondolkodni a további lépéseken.
  3. Kérjünk referenciát. A legrosszabb esetben szokott az előfordulni, hogy valami nagyon nagy balhé van. Nálunk is történt olyan, hogy elbocsátottak valakit, mert nem volt alkalmas egy munkára, de segítettek neki máshol elhelyezkedni, jó referenciát adtak róla. Ijesztő lehet ilyet kérni egy kirúgás után, de ha nem volt tényleg valami orbitális probléma, akkor a vezetővel vagy a HR-essel meg lehet beszélni:)
  4. Készüljünk fel azzal, hogy hogyan kommunikáljuk ezt az egészet az álláskeresés során. Biztos hogy fel fog jönni a téma, hogy miért hagytuk el az előző munkahelyünket. A lényeg, hogy a lehető legjobb fényben tüntessük fel a sztorit, de anélkül, hogy hazudnánk. ITt nagyon demokratikusan és diplomatikusan kell fogalmaznunk, bármi is volt az előzmény.
  5. Átmeneti állapot. Ha nem jön össze semmi, akkor azért átmeneti időre fogadjunk el olyat is, amiről tudjuk, hogy nem kell sokáig nekünk. Ezt vagy kezeljük diszkréten, vagy olyan helyet keressünk, ahol ez belefér 🙂
  6. Ne égessünk fel semmilyen hidat magunk mögött, és semmi esetre se vesszünk össze senkivel. Ha hibáztunk, akkor kérjünk bocsánatot, ha nem hibáztunk, akkor köszönjük meg a lehetőséget. Szűk a piac, mindig össze fog sodorni minket az élet a volt kollégákkal.

 

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek

Sokszor kedvezőtlen, kellemetlen körülmények között hagyjuk el a munkahelyünket. Kirúgtak, mert hibáztunk?  Nézeteltérésünk volt a főnökünkkel?  Borzalmasak voltak a munkahelyi körülmények? Egyszerűen csak kiégtünk? Hogyan nyilatkozzunk egy állásinterjún, ha előző