4 kérdés, amit az álláskeresőknek fel kell tenni maguknak

questions-1014060_960_720Az álláskeresés egyik legrosszabb tulajdonsága, hogy szinte önmagában egy főállásnak tűnik. A hatékony álláskeresés sok időt, energiát, türelmet és odafigyelést igényel. Mielőtt belefogunk, érdemes megválaszolni magunknak ezt az négy kérdést. Így elkerülhető, hogy túl sok időnket pazaroljuk el fölöslegesen.

  1. Tudom egyáltalán, hogy mit akarok?

Ez egy elég általános egzisztenciális kérdés. Ahhoz, hogy megkapjuk azt, amit akarunk, először is tudnunk kell, hogy mi az! Egyszerűnek tűnik, mégis sokan elhanyagolják a kérdést. Vagy letudják annyival, hogy: ”pénzt akarok.” Ennél azonban a dolog jóval árnyaltabb.

Szánjunk egy kis időt ennek végig gondolására. Az a legjobb, ha pár sorban megpróbáljuk leírni. Kezdjük azzal, hogy leírjuk, milyen iparágban, milyen szinten, milyen méretű cégnél, és hol szeretnénk dolgozni. Aztán részletezzük az igényeinket, akár a korábbi rossz tapasztalatok beépítésével is. Higgyük el, nem mindig az a legmegfelelőbb állás számunkra, amire első körben azt mondjuk! Érdemes tehát utánajárni. Ebben segíthetnek különböző önismereti módszerek, vagy egy munka-pálya tanácsadó is!

  1. Megfelelőek a képességeim ehhez? Ha nem, mit tehetek?

Oké, ez két kérdés volt, de összefüggnek. Szóval azt már tudjuk, hogy mit szeretnénk, és el is kezdtük felkutatni, hogy milyen lehetőségek vannak. Ha őszintén azt tudjuk válaszolni magunknak, hogy: „Igen, megfelelőek a képességem ehhez a munkához”, akkor gratulálunk, ez a pont ki van pipálva.

De mi van, ha a válaszunk nem? Ne aggódjunk, kellő elszántsággal megoldhatjuk ezt a problémát is. Vannak lehetőségeink, azonban ezek szintén időt és energiát igényelnek. Ám ha szükséges a célul kitűzött álláshoz, akkor el kell fogadnunk:

  • Online tanfolyamok
  • Részmunkaidős gyakornokság
  • Önkéntesség hasonló területen
  • Visszaülni az iskolapadba
  1. Mik a prioritásaim?

Minden állás esetében kell majd kompromisszumokat kötnünk. Nem valószínű, hogy teljesen tökéletes munkát fogunk találni. Tisztázzuk magunkkal, hogy mi az, amiben hajlandóak vagyunk engedni, és mi az, amihez mindenképpen ragaszkodunk. Hajlandóak vagyunk egy kicsit kevesebbet keresni, de cserébe fele annyi időt kell utazni a munkába? Feladjuk a rugalmas munkaidőt valami más pluszért? Gondoljuk végig ezeket.  A lényeg, hogy el kell dönteni, melyek a munkának azok a tulajdonságai, amik feltétlenül szükségesek, és mik azok, amik csak ideálisak.

  1. A megfelelő állás után kutatok?

Ha már kitaláltuk, hogy mik az elvárásaink, akkor keressünk is ennek megfelelően. Persze könnyű beleesni a „mindegy csak legyen valami” hibába, de azért jó, ha húzunk egy határvonalat, ami alá nem adjuk. Nyilvánvalóan nem vagyunk alkalmasak minden munkára, és nem alkalmas nekünk sem minden munka.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek