4 apróság, amit mindenki jól tud csinálni a munkahelyén

help-1019912_960_720Nehéz időket élünk manapság. Gyakran érezhetjük úgy, hogy mi semmit nem tudunk tenni, hogy a világ jobb hely legyen. És amúgy is, a napjaink túlzsúfoltak, ingázunk a munkahelyünkre, meetingek, túlóra, és had ne soroljuk. Az otthoni feladatokról nem is beszéltünk. Egy ilyen munkahét közben nem sok idő marad valami jót cselekedni. Kivéve persze, ha egy civil szervezetnél dolgozunk, aminek a világ jobbá tétele a fő profilja!

Ha mégis úgy érezzük, hogy szeretnénk valamit adni, valamit, amitől jobban érezzük magunkat, és nyugodt lelkiismerettel szeretnénk lefeküdni, akkor nem reménytelen a helyzet! Itt van négy apróság, amit még a leginkább elfoglaltabbak is megtehetnek a munkahelyünkön!

  1. Jótékonysági gyűjtés.

Szeretnénk segíteni, támogatni egy csoportot, egy szervezetet? Szervezzünk egy jótékonysági adománygyűjtést a cégen belül! Tisztázzuk magunkban, hogy milyen módon szeretnéd ezt megvalósítani. Ruhagyűjtés? Sütemények készítése és eladása, majd a befolyt összeg felajánlása valakinek? Sok variáció létezik. Vezesd fel az ötletet a vezetőidnek, egy jól összeállított tervvel. Jó esetben egy kör-email vagy néhány személyes beszélgetés útján a kollégáidat is meg tudod fűzni majd.

Ha ilyen eseményt akarsz szervezi (nem kell nagynak lennie), érdemes lehet a környező vállalkozásokat, egyéb szervezeteket is felkeresni, hátha valaki szívesen segít. Ha sütisütő akciót szervezünk, megkereshetjük a helyi pékséget vagy cukrászdát is. Jó fényt vet az ilyenfajta tevékenység a cégekre, ezért jó eséllyel fognak támogatni minket.

A lényeg, hogy ne zavarjuk meg a munkanapot, és ne raboljuk az emberek idejét. Célszerű péntek délutánra tenni az eseményt. De valószínűleg sok vezetőnek lesz szimpatikus az ötlet, hiszen jó marketingfogás is lehet a cég számára! Ezen felül összehozza az embereket, növeli a morált, az együttműködést, és még jó szórakozás is!

  1. Adakozzunk!

Ha időnket nem tudjuk adni, de jövedelmünk egy kis részét szívesen felajánljuk, akkor is sok opciónk van. Ha a cégnek van is esetleg erre vonatkozó bevált szokása, akkor beállíthatjuk, hogy a bérünkből egyből levonják a felajánlani kívánt összeget. Így szinte dolgunk sincs vele. Sok cég CSR (Corporate Social Responsibility, azaz társadalmi felelősségvállalás) politikájában vannak ilyen elemek. Szegény térségekben élők számára élelmiszer, iskolaépítés, katasztrófák kárainak enyhítése, hajléktalanok támogatása, sok minden szóba jöhet.

Ugyanez a helyzet az adónk 1 százalékával. Bár sajnos Magyarországon nagy a bizalmatlanság ezzel kapcsolatban, ám némi utánajárással találhatunk olyan szervezetet, aminek támogatása megfelel az értékrendünknek, és megbízható is.

  1. Egy órás ebédidő

Van egy órányi ebédidőnk nap közben? Sok jó dologra használhatjuk fel az evésen kívül. Néha megtehetjük, hogy gyorsan megeszünk valami egyszerűt az asztalunknál, aztán az ebédszünet alatt valami jót cselekszünk. Persze nem azt mondjuk, hogy minden nap. De itt van néhány dolog, amit megtehetünk az ebédidő alatt néhanapján:

  • Adjunk vért!
  • Vigyünk egy adag meleg ételt egy hajléktalannak!
  • Látogassunk meg egy ismerős idős embert, akinek társaságra van szüksége!
  • Vigyünk egy zsák kutyatápot a közeli állatmenhely számára!
  • A fantáziánkra van bízva, hogy hogyan tudunk segíteni
  1. Egyszerűen csak legyünk jó emberek

Csak úgy simán, legyünk pozitívak és kedvesek. A jó szokás ragadós, és még egy mérgező munkahelyi környezetet is jobbá tehetünk akár, pusztán azzal, hogy kedvesen kezdünk el viselkedni! Ne becsüljük alá ezt. A világ jobbá tétele az egyén szintjén kezdődik. Még ha nem is tudjuk egymagunkban megváltani az univerzumot, és nem fogunk háborúkat megakadályozni az irodánkból, de a világ pusztán attól is jobb hely lesz, mondjuk a kollégánk számára, ha meghívjuk egy kávéra, vagy csak megdicsérjük, hogy milyen jól megírta a jelentését a múlt héten.  Nem csak a jótékonykodás jelent megoldást. Az egyszerű kedvesség is.

Ezeket a pontokat kombinálva, ha csak egy kicsit is, de jót tehetünk. Vezetőink szemében is jó pont lehet, a lelkiismeretünk számára is megnyugtató, és a munkahelyi közösség építését, fejlesztését is elősegíti. Ne legyünk tehát restek jó dolgokat cselekedni. Nekünk nem nagy dolog, másoknak azonban a világot jelentheti.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek

Mi az a „stresszinterjú” ?Mi az a „stresszinterjú” ?

Hol találkozhatunk ezzel a módszerrel? Bizonyos munkakörök betöltéséhez elengedhetetlen a stressz-kezelési képesség. Ügyfélkapcsolati, beszerzési, és hasonló pozíciók esetében gyakran kell elégedetlen, ideges, ingerült ügyfelekkel dolgoznunk, ahol muszáj megőriznünk a nyugalmunkat.