Bemenjünk dolgozni betegen, vagy nem? Miért?

Ha betegen megyünk dolgozni, a következőkre számíthatunk. Gyengébben teljesítünk, könnyebben vétünk hibát, és nem leszünk elég éberek. És persze a kollégákat is idegesítjük a folyamatos orrfújással és köhögéssel… De azért bemegyünk, mintha mi sem történt volna, csináljuk a dolgunkat ugyanúgy. A skála másik végén az a kolléga szerepel, aki nincs is annyira rosszul, de előszeretettel mártírkodik, és megpróbálja kijátszani azt, hogy hazaengedjék. Ugye ismerős valamelyik helyzet? Nem könnyű eldönteni azt, hogy otthon maradjunk-e vagy sem. Természetesen, ha betegek vagyunk, akkor pihenésre van szükségünk. Ám mégsem olyan egyszerű ezt megoldani sokszor.

Miért érezzük szinte kötelezőnek, hogy bemenjünk dolgozni még betegen is? A magas munkahelyi elvárások, a stressz és a létbizonytalanság félelme miatt. Az lenne az alapvető, hogy ha betegek vagyunk, akkor otthon maradunk meggyógyulni. Azonban ezt a főnökünk felé nehéz lehet kommunikálni…

A betegséget nem lehet objektíven mérni. Nincs olyan, hogy egy 10-es skálán 5 alatt bemegyünk, felette pedig nem megyünk. Így már csak emiatt is nehéz a döntés.

Azok az emberek, akik nagyon bele szoktak mélyedni a munkájukba, illetve hajlamosak magukat jobban leterhelni, nagyobb valószínűséggel fognak betegen is munkába menni. A leglelkesebbekre és a legstresszesebbekre is egyaránt jellemző ez.

Nagyon fontos ebben a kérdésben az, hogy a főnökünk milyen. Ha ő is gyakran marad ki betegség miatt, akkor tőlünk sem fogja olyan mértékben elvárni a betegen dolgozást, mintha fordítva lenne. Ez egy sarkalatos pontja a vezető-beosztott kapcsolatoknak.

Csak egy kicsit érzed magad megfázva? Csak 1-2 köhögés? Annyi még belefér, úgy bemehetsz munkába? Be. A te döntésed. De célszerű lenne már az elején inkább egy napot otthon maradni és rendbe hozni magad, mielőtt teljesen belecsúszol a betegségbe. Különösen igaz ez olyan esetekben, ha sok emberrel dolgozol együtt, vagy olyan a munkaköröd, ahol mást is könnyen megfertőzhetsz.

Létezik táppénz, betegszabadság, és hasonlók. Azonban sok országban, (Ázsiában, az USA számos államában) nem létezik ilyen. Ezeken a helyeken még nagyobb valószínűséggel mennek be az emberek betegen is dolgozni. Vannak olyan hajthatatlan főnökök, akiket egyáltalán nem érdekel, hogy beteg vagy. A munkahelyedre pedig szükséged van. Nehéz kérdés, hogy bemenjünk-e ilyenkor…

Vállalkozásoknál, nem munkaviszonyban végzett munka esetén még körülményesebb a helyzet.

Vannak munkáltatók, akik hajlandók egyezkedni. Csak egy fél napot kell bemenni dolgozni, vagy olyan feladatot kapunk, amit otthon is el lehet végezni. Ám van olyan vezető is, aki azt mondja, hogy vagy betegen otthon, vagy egészségesen a munkahelyen!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek