Nem várt kérdésre nem várt válaszok?

Nagyjából azért lehet számítani bizonyos kérdésekre az állásinterjún. Azonban nehéz ezekre kapásból válaszolni néha. Nézzünk most néhány klasszikus példát!

  1. Hogyan tudná saját magát jellemezni három szóval? Itt aztán tényleg gyors reakció kell a jó válaszhoz. Jól át kell gondolnunk, hogy milyen tulajdonságok kellenek az adott munkához, és hogyan tudjuk ezt hitelesen előadni.
  2. Ha megkérdezném, mit mondana Önről a volt vezetője? Itt se árt ha viszonylag gyorsan reagálunk, de ez gyakran csak egy fiktív kérdés. Nem mindenhol kérnek referenciát, bár vannak cégek, ahol muszáj megadni referenciaszemélnek legalább egy korábbi vezetőt. Ha felhívják, ha nem, akkor is legyünk felkészülve, és tömören és őszintén mondjuk el, hogy mi lehet a valós képe rólunk. Persze szépen megfogalmazva 🙂
  3. Melyik mesehős lenne szívesen? Ez kapcsolódik az első ponthoz. Az a lényeg, hogy mennyire tudjuk értelmesen megmagyarázni, hogy miért választanánk őt, ezzel reflektálva a saját személyiségünkre, értékrendünkre.
  4. Miért keltette fel az érdeklődését ez a munkalehetőség? Ebből arra próbálnak következtetni, hogy mennyire jártunk utána a cégnek, pozíciónak, kultúrának, stb. Már százszor leírtuk, de ez teljesen alapvető 🙂
  5. Győzzön meg, miért Önt vegyük fel? Erre nincs standard válasz. A lényeg, hogy a ránk legjellemzőbb dolgot mondjuk, vagy azt, hogy hogyan tudnánk többet tenni a cég érdekében, mi az, ami megkülönböztet minket a többi munkavállalótól/keresőtől.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek