Tippek, ha betelt a pohár a cégnél

„Utálom a munkám. Utálom a cégem. Utálom a főnököm.”
Sok ember utál valamit, vagy valamit a munkájukban, és meg sem tudom számolni, hányszor hallottam mostanában ezeket a mondatokat…

Mit csinálj, ha utálod a munkád?

Ez nem jó, több okból sem. Először is, nehéz munkába menni minden nap, amikor utálod. Másodszor, nem jó hangoztatni az interneten azt a tényt, hogy utálod a munkád. Ez nem azt jelenti, hogy meg kell tartanod. Van pár lépés, amiket muszáj megtenni, ha utálod a munkát, és nem vagy boldog amikor dolgozol. Túl sok időt töltünk azzal, hogy megőrizzünk egy állást, amit utálunk. Egyébként is, ha boldogabb vagy, jobban fogod végezni a munkád, ha egy kicsit is szereted.

Tartsd magadban az ’’ Utálom a munkám ’’ gondolatokat.

Még ha utálod is a munkád, tarts magadban, vagy csak a közeli barátaiddal/családoddal oszd meg. Ne kürtöld szét a világban, mivel akárki láthatja, amit posztoltál. Keress rá a Twitteres ’’ Utálom a munkám ’’ –ra , hogy tudd mire is gondolok. Nem csak az alkalmazottak használják a közösségi oldalakat. A munkáltatók is ott vannak, és ha kimondod valaki biztosan rá fog találni. A tweeteket például kimutatja a Google keresés. Ráadásul, ha nem vagy elég óvatos a facebook adatvédelmi beállításaival, akkor a nem kívánatos személy is láthat mindent. Nem akarod elveszíteni a munkád, mielőtt egy új után néznél, csak azért mert panaszkodtál róla. Helyette, több értelme van, ha stratégikusan eltervezed a cégtől való eljövetelt.

Tudd, hogy nem vagy egyedül!

Mindannyian lehetünk abban a szituációban, ahol azt mondod ’’ Utálom a munkám’’. Csak úgy megtörténik. Az állás lehet nem éppen olyan, mint amire számítottál. Az állás lehet, hogy oké, de a főnököd, és a munkatársak rettenetesek. Lehet, hogy nem szereted a beosztást, vagy a vásárlókat, vagy akármi mást. Ha elértél addig a pontig, hogy felismerted utálod a munkád, nem olyan rossz. Legalább kitalálhatod mit is tégy következőnek.

Ne lépj ki egyből!

Ne hagyd csak úgy ott a munkád. Nem akarsz gyorsan felmondani, és utána megbánni ha nem találsz gyorsan egy új állást. Kezd azzal, hogy átgondolod a lehetőségeid, mivel tehetnéd a munkát elviselhetővé. Van valami más, amit csinálhatnál, hogy boldog legyél a munkádban? Kérhetnél egy beosztást változtatást ? Van akármi, ami különbséget jelentene, és meggyőzne, hogy maradj? Vedd figyelembe az alternatívákat, mielőtt elhatározod, hogy kilépsz. Egy új munkát keresni sosem egyszerű. Ha van lehetőség rendbe hozni, egy próbát megér.

Állj készen az álláskeresésre!

Ha nincs módja, hogy maradj ,az is elfogadható. Legalább tudod. Ne lépj ki a munkahelyedről még, nem számít mennyire is utálod. Könnyebb állást keresni, ha  van állásod, és valószínűleg nem leszel jogosult munkanélküli segélyre, ha kilépsz. Helyette szánj időt a LinkedIn profilod megalkotására, vagy frissítésére. Frissítsd az önéletrajzod. Tégy szert pár kapcsolatra. Alakítsd ki hálózatod úgy, hogy kapcsolatba lépsz mindenkivel, akit ismersz a LinkedIn-en, és más magas szintű hálózati oldalakon. Minél felkészültebb vagy, mielőtt tényleg elkezdesz keresni, annál könnyebb lesz az álláskeresés.

Kezd el az állásvadászatod!

Kezdj el állást keresni, csöndben, és diszkréten. Ne hangoztasd a tényt, hogy állást keresel, ugyanazokért az okokért, amiért titokban tartod, hogy utálod a munkád. Nem akarod, hogy a főnököd, vagy bárki más megtudja, amíg nem állsz készen a hírek megosztására. Használd az álláskereső modulokat, hogy lásd milyen állások állnak rendelkezésre a te háttereddel. Ez után teszteld le a ’’vizet ’’. Kezdj el állásokra jelentkezni, és privátan beszélgetni (emailen keresztül, Facebbok/Linkedin üzenet, stb.) az új kapcsolataiddal arról a tényről, hogy állást keresel. Ez a tíz lépés (link) átölel mindent, amit tudnod kell, hogy kezd el álláskeresésed, és ne vessz el benne. Tartsd észben, hogy időbe telhet egy úgy pozíció megtalálása, ezért készülj fel a hosszadalmas keresésre.

Légy óvatos mit mondasz!
Amikor itt az ideje a felmondásnak, tudom, hogy legszívesebben a háztetőkön ordítanál, de még most se híreszteld a tényt, hogy utáltad az előző munkád. A cégek átnézik a referenciákat. Az interjúk közben néha megkérdeznek az előző munkáltatókról, és számít amit mondasz. Az egyik jelentkező akit interjúztattam egész idő alatt csak arról beszélt, hogy mennyire utálta az utolsó állását, és a céget ahol dolgozott. Az a cég volt a kliensem legnagyobb vevője.
Esély sem volt rá, hogy olyan valakit fogok felvenni, aki ennyire utálja a céget, és olyan emberrel kéne dolgoznia, akit nem is szeretett.

Illendően mondj fel!

Elegánsan mondj fel, két héttel előtte jelentsd be inkább. Ajánld fel a segítséget az áthelyezés, és a távozás közben, amennyire csak tudod. Habár lehet nem kifizetődő karrierszempontból, az időt, és energiát sem éri meg. Most már jobban fogsz figyelni az új munkádra, és ezúttal hogyan lehet jobb tapasztalatod.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek