Mi az amit mindenki megérdemel a karriere során?

Teljesen mindegy, hogy hol és mit dolgozunk, de ezt az 5 alapvető dolgot minden egyes pozícióban megérdemel(ne) mindenki. Ez sajnos nem mindenhol jön össze, van ahol mind az öt, van ahol csak egy, tudom, nem egyszerű. Ezeknek kellene az alapvetésnek lenni.

  1. Biztonságos és támogató környezet. Akár egy gyárban, akár egy irodában, vagy szabad téren, de mindenkinek joga van biztonságban dolgozni. Bár azért alapvetően itthon sem annyira rossz a helyzet, de vannak rossz példák, akár munkavédelmi dolgokra, vagy érzelmi/stressz kérdésekre gondolunk. Ha a csőd kardja lóg a cég felett, attól sem leszünk nyugodtak, de ha a főnökünk piszkál, az sem nyerő…
  2. Fejlődésünkben érdekelt vezető. Már sokszor írtunk erről, de a lényeg, hogy minden vezetőnek elő kellene segítenie a beosztottjai fejlődését. Minden embernek joga van haladni az életével, tanulni, jobbá lenni, és az a vezető, aki ezt nem érti meg, visszatartja, nem támogatja ebben a kollégáit, az nem is lesz jó vezető. Én amúgy is inkább azt szeretném, ha úgy emlékeznének rám vissza, mint egy jó arc ember, aki segített nekik 🙂 Nem?
  3. Megértik, hogy van élet a munkán kívül is. Persze a cégnek az az érdeke, hogy 8 óra alatt 20-at dolgozzunk. De nekünk meg jogunk van nem ezt tenni, és nem is erőltethetik ránk semmilyen nyomásgyakorlással. Ahol ilyen dolgok történnek, azt ott is kell hagyni. Hosszú távon amúgy sem fenntartható egy olyan cég, ami az ilyesfajta „terrorra” épít.
  4. A közreműködésünk elismerése. Ez nem csak a plusz dolgokra vonatkozik. Persze azért ismerjenek is el, de én annak vagyok a híve, hogyha valaki pontosan, lelkiismeretesen elvégzi a rá bízott munkát, akkor is megérdemel egy dicséretet néha (mert hát a munkájával hozzájárul a cég sikeréhez). Nem vállalt túlórát vagy extra projektet? Nem baj. Akkor is helyt áll, és csinálja a munkáját tisztességgel, ergo –> ÜGYES. Az nem helyes hozzáállás, hogy „Minek kellene nekem dicsérgetni? Ez a munkája, csinálja meg, ezért kapja a fizetését!” Igen, ez is egy hozzáállás, de szerintem se nem humánus, se nem fog szeretni érte senki minket. És még fel is mondanak aztán szívhatunk a pótlásukkal 🙂
  5. Fontosság-érzet. Lehet, hogy nem olyan a munkánk, ami eszeveszettül világot megváltó. De mindenki megérdemli, hogy azt érezze, van értelme annak amit csinál. Bármennyire unalmas, vagy jelentéktelennek tűnő, akkor is tudnunk kell, hogy valahol valaki nagyon hálás azért, amit csinálunk.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek