Hogyan tudja fenntartani a csapat lelkesedését egy jó vezető?

Vezetőként az egyik legnehezebb dolog motiváltan tartani a kollégákat. Persze vannak olyan eszközök, mint a fizetésemelés, vagy az előléptetés. De van amikor ezek nem működnek, nyilván van költségkeret, vagy a csapat összetétele miatt nem lehet előléptetéssel élni. Na de mit lehet ilyenkor tenni?

  1. Legyünk őszinték a beosztottakkal. Szerintem mindenki sokkal többre méltányolja, ha egyenesen megmondjuk nekik, hogy bocs, nincs több pénz, nem tudok adni, mert ez van. Vannak vezetők, akik bűntudatot éreznek, ha nem tudják „előrébb tolni” a beosztottakat. Meg hát nehéz ilyen jellegű dolgokban őszintének lenni, kellemetlen tud lenni. De sokkal jobb, mint az üres ígérgetések, a homályos megfogalmazások, meg a sok majd…
  2. Kérdezzünk. Ha éppen nem is tudunk mit csinálni, de akkor is kérdezzük meg őket nyíltan, hogy mit szeretnének. Ha elég nyitott, őszinte viszonyban vagyunk velük, akkor el fogják mondani a fizetésemelésen és előléptetésen túlmenő vágyaikat is. Lehet, hogy tudunk olyanban segíteni nekik, amitől jobban fogják érezni magukat. Adni nekik izgalmas plusz feladatot, átrakni őket más projektre, de ha csak másik asztalhoz akar ülni, abban is lehetünk rugalmasak. Kérdezni kell, mert akkor úgy érzik, hogy foglalkozunk velük, és ezt szeretik!
  3. Ismerjük meg őket jobban, és tudjuk, hogy milyen fajta elismerésre vágynak. Valakinek egy hálás e-mail jelent sokat, valakinek az, ha az egész csapat előtt ismerik el. Valaki ezt inkább kellemetlenül éli meg. Általánosan elmondható, hogy a rendszeres szóbeli elismerés legalább annyira fontos a munkavállalók megtartásában, mint a szórványos bérfejlesztés.
  4. Ha valakiben sok az ambíció, akkor támogassuk, és álljunk ki mellette. Vezetőként nem biztos hogy jó, ha visszatartjuk a cégen belül a kiváló beosztottunkat. Persze örülünk, hogy a csapatban van, és jól teljesít, de ha már nem boldog vagy motivált, akkor érdemes lehet inkább támogatni a cégen belüli elmozdulását. A cég érdeke, hogy megtartsa, és kihozza belőle a maximumot, ezért néha el kell engednünk a csapatból a legjobb emberünket. Többet ér cégen belül, mintha máshova menne 🙂

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek