Hogyan tud segíteni alternatív módon nektek egy toborzó, egyetlen bejegyzéssel?

Szeretnék adni nektek egy jó tanácsot arra az esetre, ha bármilyen oknál fogva lenne egy HR-es ismerősötök. Akár a családban vagy baráti körben, akár egy korábbi kiválasztási folyamat során megismerve, a lényeg, hogy legyen valamilyen kapcsolat.

Természetesen az utóbbi esetre ez akkor vonatkozik, ha mondjuk maga az állás nem jött össze, de nem azért, mert nem lettünk volna megfelelők, hanem bármilyen más okból. Például megszüntetik a keresést, vagy idő közben változik a munkakör scope-ja. Sokszor nem azért nem vesznek fel minket, mert nem akarnak, hanem mert nem tudnak, de ebbe most ne menjünk bele.

A lényeg, hogyha van bármilyen HR-es, recruiter, fejvadász ismerősünk, és elég jó a viszony, akkor van egy alternatív módszer, amivel tudnak segíteni. És ehhez mindössze egyetlen közösségi portálon megosztott pár sor szükséges a részükről.

Vannak kifejezetten olyan csoportok, amiben több ezer ilyen szakember van. A csoportok célja az, hogy jelölteket ajánljanak egymás között. Írnak pár sort az illetőről, egykét infót megosztanak, és összekötik az érdeklődő toborzókkal őket. Ezt lehet akár diszkréten is, anélkül, hogy első körben felismerhető legyen a jelölt, de akár direktben is, ha nyilvánosan keres állást.

Én is használom ezt a módszert, és tapasztalataim szerint átlagosan minimum napi 3-4 érdeklődést kapok az ajánlott jelöltjeimmel kapcsolatban. Ezekből egy telefonbeszélgetés szokott lenni általában, aztán onnantól meg mennek a dolgok a maguk medrében 🙂

A lényeg, hogy ha van ilyen ismerősötök, kérdezzétek meg tőlük, hogy tudnának-e ajánlást írni rólatok, mert meglepően sok érdeklődő fog megjelenni, akár egy „egyszerűbb” munkakörben dolgozóra is.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek