Hogyan teremts biztonságos munkakörnyezetet?

A munkavállalók biztonsága elsődleges szempont mind a munkáltatónak, mind pedig a dolgozóknak. Amellett, hogy törvényi előírás kötelez bizonyos szabályok betartására, több tekintetben is elengedhetetlen az alkalmazottak testi épségének óvása. Nem kell azonban megijedni, cikkünkben mutatunk néhány eszközt, aminek segítségével Te is tehetsz a biztonságos munkakörülmények kialakításáért.

Biztonsági útvonalak jelölése

Közlekedési és biztonsági útvonalak jelölése, a különböző zónák és területek megkülönböztetése raktárakban, építkezési területeken elengedhetetlen. Ehhez pedig speciális, egyértelmű és jól látható jelölésre van szükség. A padlójelölő szalag olyan élénk színű, öntapadós eszköz, ami ezt a célt tökéletesen szolgálja. Extra erős tapadásának és magas kopás állóságának köszönhetően tartósan garantálja a biztonságot a munkaterületeken. Ezek a szalagok több színben is elérhetők, ugyanis minden színkód mást jelent. Például a sárga a közlekedési sávokat, a fehér a gépek helyét, a kék az alapanyag raktározási helyét, a sárga-fekete pedig olyan területek jelölésére szolgál, amik különböző okokból veszélyt jelentenek.
Használatuk nem csak fontos, de nélkülözhetetlen is egy jól működő gyár kialakításához. Nem csak informatív, de biztonsági szempontból is kötelező kiegészítők, az ott zajló folyamatok miatt. Ezek a padló jelölők nem csak biztonságossá teszik, de meg is könnyítik az ott dolgozók munkáját.

Információközlés egyértelműen

A biztonsági útvonalak jelölése mellett nagyon fontos a biztonság megőrzésére figyelmeztető táblák kihelyezése. Ezek a munkavédelmi táblák olyan tiltó és utasító jelzéseket adnak, amit a vállalatok területén kötelező kihelyezni. Az egyértelmű utasítást adó jelekkel ellátott, jól észrevehető helyre kirakott táblák jelentős mértékben csökkentik a kialakuló balesetek kockázatát.
Ezek a jelölések legtöbbször öntapadó címkék, vagy függőcímkék formájában készülnek el. A kihelyezés során figyelni kell arra, hogy jól látható helyre kerüljenek a táblákák, és korlátozott fényviszonyok között a jelzések megvilágításáról mindenképp gondoskodni kell.
Ebben az esetben is egységesítve vannak a színkódok, így a különböző színek más-más jelentéssel vannak ellátva. A tiltó táblák például minden esetben piros színűek. A munkavédelmi táblák sárga, a menekülési útvonalakat zölddel, míg a rendelkezésekről szóló táblák minden esetben kék színűek.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek

Driveral sofőr állásDriveral sofőr állás

A világban zajló események sok ember korábbi életét törték derékba. Sokan veszítették el az állásukat, a helyzet bizonytalansága miatt. Egyes ágazatokban, egyre drasztikusabb méreteket ölt a szakemberhiány. A sofőrhiány is