Hogyan fog megváltozni a közeljövőben a munka világa? 2. rész

alien-1294088_960_720Hogyan fog a közeljövőben változni a munka világa? Ezzel kapcsolatban szeretnénk néhány gondolatot megosztani veletek egy 4 részes bejegyzés-sorozatban.

Mesterséges intelligencia

A gépesítés mindig is problémát okozott munkavállalók bizonyos csoportjainak az ipari forradalom kora óta. Az automatizálás ma már olyan szintre fejlődött, hogy az szinte félelmetes. A gyárakban robotok gyártanak gépeket, sok cégnél már alig szükséges emberi munkaerő. Ma már a boltban sem kell kasszás, mert magunknak is el tudjuk intézni a fizetést. De lassan már bolt sem kell, mert a bevásárló-listánkon szereplő dolgokat lakásunk ajtaja elé hozzák, ha úgy tetszik.

Amilyen csodálatosnak tűnnek ezek a vívmányok, azért hordozhatnak problémákat is magukban. Egy új találmány akár egész szakmákat tehet elavulttá, ezzel sok-sok ember munkáját téve fölöslegessé, mert sokkal gyorsabb, produktívabb, és hosszabb távon olcsóbb az alkalmazása. Az előrejelzések szerint a technológia exponenciális fejlődésével ez a tendencia is tovább fog erősödni.

Ma már lassan ott jár a mesterséges intelligencia fejlődése, hogy lassan már az okos-telefonunk is tud velünk beszélgetni. Hatalmas előrelépéseket tett a tudomány az adatok elérhetősége, valamint az adatok feldolgozásának és értelmezésének tekintetében a számítógépekkel.

Az internet elterjedése óriási, szinte felfoghatatlan változásokat hozott a munka világába. A mesterséges intelligencia még ennél is nagyobb fejlődéssel fog járni. Ez pedig több millió munkahelyet veszélyeztethet.

A hagyományosan manuálisan elvégzett munkákat ma már sok helyen gépek, robotok végzik. Ezek a technológiák is egyre elérhetőbb árúak, több cég képes megfizetni őket, mint régen. Azonban ne gondoljuk, hogy csak a fizikai munkákat csináltathatjuk robotokkal. A szellemi munkakörökben, főleg ahol sok adattal kell dolgozni, jelentős a fejlődés az intelligens gépek használata terén. Ahol rengeteg adatot kellene manuálisan feldolgozni, bonyolult számításokat végezni, na ott egy számítógép sokkal hatékonyabb. Sok adminisztrációs jellegű munkakör kerül kiszervezésre emiatt.

Szintén az egyik legjelentősebb terület az orvostudomány. Ma már gépek is képesek felállítani diagnózisokat, kezeléseket tudnak elvégezni, illetve konkrétan az emberi test részévé is képesek válni. Azonban nem tudnak emberként viselkedni, hiányzik belőle az orvos megértése, törődése, empátiája.

Azonban ne legyenek rémálmaink azzal kapcsolatban, hogy néhány igazgatón kívül a világon mindenki munkanélküli lesz. Ahogy a technológia fejlődik, és szakmák tűnnek el, úgy jelennek meg újak is. Az új technológiák alkalmazása új szakmákat is fog eredményezni, igényelni. Ehhez azonban az kell, hogy mindenki fel tudja venni az ütemet, és képes legyen alkalmazkodni a változásokhoz. És azt se feledjük, hogy az így felszabadult munkaerőt alkalmazhatjuk más területen, ahova szükséges az emberi munkaerő. A monoton, kiszámítható, automatizálható folyamatok végzése helyett felhasználhatjuk képességeiket sokkal kreatívabb, innovatívabb módon is. Ez komoly kihívást fog jelenteni mind a menedzserek, mint a dolgozók számára, azonban ember mindig fog kelleni valahova.

Ezen kívül pedig vannak olyan területek is, amelyeket nem fog ez a jelenség olyan mértékben érinteni. Azok a munkák, amik személyes interakción alapulnak, nem igazán gépesíthetők. Úgy véljük, hogy legtöbbünk nem szeretné, ha egy előkelő étteremben egy robot szolgálna ki minket, vagy lelki problémáinkat egy lélektelen robot-pszichológus próbálná megoldani (és még számtalan ilyen esetet sorolhatnánk).

Szakértők előrejelzés szerint az automatizálás viszont biztosan az egyenlőtlenség további növekedésével fog járni. Hiszen aki most megteheti, hogy ebbe befektessen, az már most is gazdagabb, és ezzel a lépéselőnnyel még jobban le fogja hagyni a versenytársakat. Érdekes gazdasági változásoknak leszünk szemtanúi a közeljövőben, annyi biztos.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek