Hogy hozzuk ki a maxot a gyakornokságból?

Jön a nyár, a strand, a fröccs, szünet van az iskolában. Ja de kéne valami gyakornoki munka is. Ha becseréljük a fentieket egy jó kis nyári gyakorlatra, az tök jó lehet. Viszont ilyenkor is érdemes frissen és up-to-date tartani az önéletrajzunkat. Mert ha a cégnél megismerünk egy másik vezetőt, vagy megtetszik egy másik cég lehetősége, akkor jobb, ha ez megvan. De hogyan hozzuk ki ebből a legtöbbet?

Kezdjük azzal, hogy legyen tervünk, és tegyük fel magunknak ezeket a kérdéseket:

  • Mit akarunk elérni a nyári gyakorlaton?
  • Kell-e egy mentor?
  • Mi az a konkrét dolog, amiben fejlődni szeretnénk a gyakorlat alatt?

Ne legyen az, hogy a három hónap végén fogjuk a fejünket, hogy hoppá, ezt meg sem lesz időnk csinálni…

Ha már bekerültünk valahova, erre a három dologra gondoljunk, hogyha a végén (vagy később) esetleg úgy adódna, hogy kapnánk egy főállású ajánlatot.

  • Ez a megfelelő csapat a számomra?
  • Szeretem ezt csinálni?
  • Kényelmesen érzem magam, és be tudok illeszkedni a vállalati kultúrába?
  • Látom magam előtt a további utat itt?

Célszerű kérni a munkát, és besegíteni olyan dolgokba is, amik kívül esnek a komfortzónánkon. Ne féljünk kérdezni sem, hiszen azért vagyunk ott, hogy tanuljunk. Higgyük el, szeretik a pro-aktivitást a vezetők, és sokszor ez dönti el, hogy melyik gyakornokot akarják megtartani. Érdemes a HR-el vagy a recruiterrel is jóban lenni, mert ők nagyon sokat tudnak segíteni a belső mozgolódásban is.

Természetesen jó, ha van egy szakmai mentorunk is. Valaki jó ha felel a gyakornoki munkánkért, és ki tudja… lehet, hogy a végén ő lesz a főnökünk is.

A végén mindenképp fogalmazzuk meg, hogy mit nyertünk ezzel a pár héttel/hónappal. Egy ütős összefoglaló pályakezdőként nagyon sokat tud dobni az amúgy még elég szegényes CV-nken 🙂

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek