Év végi karrier-teendők (2. rész)

Közeledik az év vége, már mindenki alig várja az ünnepeket, és készülünk arra, hogy újult erővel kezdjünk neki a következő évnek. Szeretnék most felsorolni 20 kisebb-nagyobb dolgot, ami akár a karrierünk következő lépéseit is megalapozhatja, vagy akár csak egy kicsit jobban érezhetjük magunkat tőlük a munkakörnyezetünkben. Lássuk most 11-től 20-ig.

  1. Ha van rá mód, ruházzunk be egy álló asztalra. Iszonyatos egészségügyi előnyei vannak. Keringés, testtartás, ízületek, stb. Még a végén divatot is teremtünk vele.
  2. Rendezgessük a munkakörnyezetünket. Tüntessük el a felesleges kacatokat, dobjuk ki a régi papírokat, és az egyéb hülyeségeket. Helyette tegyünk oda valami személyeset, díszt, vagy motivációs naptárt 🙂
  3. Alakítsunk ki rendszeresebb alvásrendet. Nem újdonság, hogy Magyarországon meglehetősen nagy az alvásmegvonás aránya. Keveset alszunk, mindig fáradtak vagyunk. Ha egy kis napi rutint, rendszerességet viszünk az életünkbe, ez könnyen javulhat.
  4. Google-özzünk magunkra. Néha érdemes ezt eljátszani. Nézzük meg, hogy van-e valami kellemetlen az internetesmúltunkban, és ha lehet, távolítsuk el. Egy rossz komment, egy ízléstelen kép, bármi. Nem tudhatjuk, hogy mikor üt vissza egy későbbi álláskeresésnél. (én már megszívtam vele 🙂
  5. Emeljük magasabb szintre a LinkedIn jelenlétünket. Ha jelölünk valakit, mindig adjunk hozzá „note-ot” És írjuk le az okát, hogy miért jelöltünk be valakit. Ez az is lehet, hogy csak úgy. De akkor is írjuk le, legyen személyes. Ha pedig jó indokunk van rá, mindenképp írjuk le.
  6. Ha már itt járunk. Jelöljünk is be új embereket. Keressük meg őket, írjunk nekik 1-2 sort, kérdezünk valami szakmait, akármi. Építgessük a hálózatunkat. Az emberek nagy része nem fog megsértődni ezen. Tőlem is szoktak infót kérni, én is szoktam másoktól. Nem nagy dolog.
  7. Válasszunk ki egy konkrét készséget, vagy területet, amiben fejlődni szeretnénk. Ez bármi lehet. Önálló projekt, time-management, kommunikáció, vagy valami szakma-specifikus dolog. Ha kiválasztottuk, kezdjünk is el tenni érte.
  8. Olvassunk el valami hasznosat. Leginkább itt olyan olvasmányokra gondolok, ami segíthet a karrierünk építésében, (lásd: ÁllásÓriás.blog.hu) vagy bármi egyéb, ami hasznunkra válhat a munkánk, vagy a karrierünk során.
  9. Merítsünk inspirációt. Honnan? Ha van példaképünk, akkor belőle. Ha van egy kollégánk, akikre büszkék vagyunk, akkor onnan. Bárhonnan. A lényeg, hogy úgy vágjunk neki a következő évnek, hogy legyen valami cél a szemünk előtt, amit szeretnénk elérni.
  10. Írjunk tervet. Igyekezzünk mérföldköveket meghatározni a következő évre. Az első negyedévben szeretnék 110%-ot teljesíteni. A második negyedévben szeretnék szenior státuszt kapni. Az közepéig szeretném befejezni azt a beruházási projektet. Bármi lehet ez is, a lényeg, hogy kell koncepció, kell valami viszonyítási alap, amihez tarthatjuk magunkat.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek

Szerintem mindannyian egyetérthetünk abban, hogy ha lenne módunk visszapörgetni az idő kerekét akkor bizony néhány dolgot másképp csinálnánk. Nyilván ez lehetetlen, de értékes dolgokat tanulhatunk meg ezekből az élményekből, amit