Belebetegedsz a munkába? Négy eset, amikor fel kell mondanod

Ha nincs esélyed előléptetésre, és beteggé tesz a munkahelyi stressz, valószínűleg itt az idő a felmondásra.

Amikor David Miliband brit politikus 2013-ban abbahagyta pályafutását, sokan csak a szemöldöküket ráncolták. Hogy ez egy jól időzített, és megfontolt döntés volt-e, ami lehetőséget teremtett neki egy új, jobb élethez? Ezt véglegesen csak az idő döntheti el, az biztos, hogy egy stabil munkahelyet otthagyni egy jobb állás reményében veszélyes. De vannak olyan esetek, ahol megéri vállalni a kockázatot – véli a Manpower Magyarország szakértője Fülöp Zuszsa.

Belebetegedsz a munkába

A munka, és a magánélet közti egyensúlyt megtalálni nem egyszerű, és ha még elég szerencsés is vagy ahhoz, hogy pontosan 5:00-kor kilépj az irodád ajtaján, még akkor sem garantált, hogy a munkahelyi stressz azonnal eltűnik. Természetesen mindenkivel előfordul, hogy egy időre megnő a munkahelyi nyomás, hogy keményebben, vagy tovább kell dolgozni, de ha ez az egészségedet veszélyezteti, mind mentálisan, mind testileg, akkor biztos lehetsz benne, hogy túl messze mentél. Az egészség egyszerűen fontosabb annál, hogy kockáztassuk.

Ha nincs lehetőséged előrébb lépni

Mindig lesznek emberek, akiknek fontosabb feljebb kerülni a ranglétrán, mint másoknak, de azoknak, akiknek nagy terveik vannak a jövővel kapcsolatban, semmi nem lehet annyira frusztráló, mint egy munka, ami nem vezet sehova. Egy ilyen munka a motiváció, és az önbizalom hiányához vezethet. Mielőtt egy munkahely mellett döntesz, biztosnak kell lenned abban, hogy nincs jobb lehetőséged. A főnökök nem gondolatolvasók. Gyakran csak a saját céljaikat tartják szem előtt, és nem tudnak teljesen odafigyelni másokéra. Beszélgetned kell velük arról, hogy mik a céljaid, hogy hová akarsz eljutni, és arról, hogy mindezt hogyan érheted el.

Hiányzik a szenvedély ahhoz, hogy a legjobban tudj teljesíteni

Sok ember csak úgy belecsöppen egy állásba, vagy iparágba, ahelyett, hogy tudatosan választana a lehetőségek közül. Ez van, hogy jól sül el, de nagyobb eséllyel vezet ahhoz, hogy néhány év munka után egyre távolabb kerül egymástól a munkához fűzött elvárás, és az, amit a munka tényleg adni tud. Ennek az oka az, hogy ameddig nem vagy elég motivált, és nem találod a helyed az iparágban, addig mások jobban fognak teljesíteni. Mielőtt úgy döntesz, hogy emiatt váltasz szakmát, fontos hogy tisztában legyél a saját értékeiddel, és azzal, hogy mit vársz el egy ideális munkahelytől. Gondold át, hogy ezek hogyan segíthetnek.

Ha a másik lehetőség túl csábító

Van, hogy egy állás túlságosan vonzó. Lehet, hogy valaki sokkal jobb lehetőséget kínál, fizetésemelést, vagy jobb elhelyezkedést, amit a jelenlegi munkahelyeden nem kapsz meg. Ebben az esetben lehet, hogy jobb vállalni a kockázatot, de fontos hogy járj utána az ajánlatnak. Próbálj meg tárgyilagosan tekinteni az új lehetőségre, mert nem biztos, hogy jobb a jelenlegi állásodnál. Tényleg azt kínálják, amit szeretnél, vagy csak egy kényelmes menekülőútnak látszik? Az utóbbi valószínűleg még több elégedetlenséghez vezet.

Fontos tudni a különbséget egy rossz nap, és egy mélyebbről eredő probléma között, ha erre képes vagy, az az első lépést jelentheti egy jól megfontolt, helyes döntés felé. Ne dönts elhamarkodottan, adj magadnak időt, hogy megfigyeld a jelenlegi munkahelyed pozitív, és negatív tulajdonságait, ez segíthet a döntésben.

Forrás: TheMostWanted.Blog.Hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

öt × 3 =