A „felnőtté válás” 9 alapja munkahelyi környezetben

Ezek ilyen alapvetések, amiket jó szívvel ajánlok fiataloknak/pályakezdőknek, de igazából bárkinek 🙂

  1. Jelenjünk meg időben. A suliban, ha elkésünk óráról akkor nem lesz nagy tragédia. Egy munkahelyen a reggeli kezdéskor, egy meeting alkalmával, vagy kiváltképp egy állásinterjún ez már elég ciki, és ha sorozatosan előfordul, baj is lehet belőle.
  2. Öltözzünk megfelelően. Ha kötelező a munkavédelmi cipő, akkor vegyük fel. Ha mindenki ingben jár, akkor mi se zenekaros pólóban jelenjünk meg.
  3. Tegyük meg, amire kérnek. Oké, nyilván ne ugorjunk a kútba. De ha megkér a főnök, hogy vegyünk részt egy találkozón, vagy kéri, hogy fejezzük be időben azt a feladatot, tegyük meg. Még akkor is, ha nincs kedvünk hozzá.
  4. Tiszteljük a kollégákat. Magától értetődőnek kellene lennie. Türelem, tolerancia, tisztelet, őszinteség, kulturáltság, kedvesség, bizalom.
  5. Csendben panaszkodjunk. Mindenki panaszkodik. Mindig lesz olyan, amit nem akarunk majd csinálni. De azért inkább csak diszkréten 🙂
  6. Legyünk nyitottak. A karrierünk valószínűleg már soha sem fog stagnálni. Mindig lesznek új emberek körülöttünk, új lehetőségek, új szabályok, bármi változhat. Ezeket tudni kell kezelni. És valószínűleg csak akkor fogunk tudni előre haladni, ha nyitottak vagyunk mindenre.
  7. Legyünk kemények. Ez alatt azt értem, hogy a hullámvasút alján is legyünk erősek, és ne hagyjuk, hogy a hibák, kudarcok, vagy egyéb negatív dolgok lehúzzanak minket. Egy felnőtt nem hagyja, hogy ezek legyőzzék 🙂
  8. Egészséges önkritika. Nem baj ha vannak hibáink. Mindenkinek vannak. De azért jó, ha legalább ezekkel tisztában vagyunk. Ha már idegesítjük a kollégáinkat, legalább tudjuk, hogy ezt mivel tesszük 🙂
  9. Vállaljuk fel a konfliktusokat. Nem kell mindent benyelnünk. Sose fognak komolyan venni minket, ha nem mondjuk el a véleményünket. Ez pedig azzal jár, hogy néha fel kell vállalni vitákat, konfliktusokat. De csak így fogunk tudni érvényesülni.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek

Mi az a „stresszinterjú” ?Mi az a „stresszinterjú” ?

Hol találkozhatunk ezzel a módszerrel? Bizonyos munkakörök betöltéséhez elengedhetetlen a stressz-kezelési képesség. Ügyfélkapcsolati, beszerzési, és hasonló pozíciók esetében gyakran kell elégedetlen, ideges, ingerült ügyfelekkel dolgoznunk, ahol muszáj megőriznünk a nyugalmunkat.