16 kérdés az állásinterjún, amire ha jól válaszolunk, nyerünk (1. rész)

Ebben a két részes bejegyzésben választ próbálunk adni arra a kérdésre, hogy vajon mi a célja bizonyos kérdéseknek az interjúkon. Általában azt gondolnánk, hogy triviális dolgok, és néha még talán értelmetlennek is tűnnek… Azonban sokszor több van a kérdés mögött, mint azt gondolnánk. Lássuk most az első nyolcat!

  1. Mondj egy olyan esetet, amikor nagyon magas célokat tűztél ki magad elé. Mit tettél, hogy elérd őket? Ha a cég olyan jelöltet keres, aki cél- és eredményorientált, (márpedig a legtöbb cég olyat keres) akkor ezzel a kérdéssel azt akarják felmérni, hogy hogyan fogjuk tudni kezelni azt, hogy ha ők is ilyen magasra teszik a mércét nekünk. Egy jó válasz megmutatja, hogy tisztában vagyunk a feladat komolyságával vagy nehézségével, és sokat fogunk letenni az asztalra azért, hogy azt el is érjük. Higgyük el, a válaszból lehet erre következtetni…
  2. Mesélj nekem a (megpályázott cég neve)-ről, úgy, mintha épp most akarnám megvenni tőled a szolgáltatást vagy terméket! Ez egy kicsit szofisztikáltabb változata annak a kérdésnek, hogy „Tudod-e mivel foglalkozik a cégünk?” Ez a kérdés arra kényszeríti a jelöltet, hogy bányásszon elő minden infót az agyából, amit a cégről szerzett az interjú előtt. Ez valakinek könnyen megy, valakinek kevésbé. Nyilván pozíciótól is függ, és egy sales-es lehet, hogy előnyben lesz. A lényeg, hogy sok mindenre lehet következtetni az adott válaszból, bármilyen jellegű munkáról is legyen szó.
  3. Mesélj nekem a legjobb és a legrosszabb kollegiális viszonyaidról! Minden csapat más és más. Ez a kérdés segít eldönteni, hogy mennyire tudna beilleszkedni a csapatba a jelölt, mennyire lenne boldog, produktív, stb. Lehet következtetni arra, hogy milyen interakciókra számíthatunk tőle. A legtöbb jelölt nem szeret rosszakat mondani a volt főnökeiről vagy kollégáiról, ezért érdekes lehet, hogy milyen válaszokat fog adni.
  4. Mi az a feladat vagy projekt, amit a karriered legnagyobb eredményének tartasz? Ez a kérdés viszonylag egyértelmű, bár nehéz lehet erre gyorsan megadni a megfelelő választ. Ez egy átgondolást igénylő feladat, de jó ha mindig tisztában vagyunk a válasszal. A válasz megadja, hogy mennyire magabiztosak, mennyire büszkék a szakmaiságukra, illetve mennyire tudnak reális képet alkotni a saját maguk „értékéről”
  5. Van olyan szakmai eredményed, amit sikernek élsz meg, de mégsem ismételnéd meg újra? Ez a kérdés megadja a választ arra, hogy a jelölt hogyan vélekedik a munkáról, amikor nem boldog. Mindenki életében eljön egyszer az, hogy nem lesz boldog a munkájától. Sokat elárul róluk, hogy hogyan kezelik ezt a helyzetet.
  6. Melyiket tartod helyesnek? Késve, de tökéletesen leadni a munkát, vagy jól és időben? Bizonyára értitek a különbséget. Legyünk kész időben és olyan szinten, ahogyan elvárják, vagy pedig 120%-osan adjuk le a munkát, esetleg kicsit késve, de akkor tényleg ne lehessen belekötni semmibe. A perfekcionizmus nem mindig megfelelő. Szakmája válogatja. De egy menedzser nem mindig örül, ha a beosztottja ugyan jól dolgozik, de sosem készül el határidőre… De egy sebész ne kapkodjon.
  7. 5 percben magyarázz el nekem valamit, ami igazából bonyolult, de te jól ismered! Erre a kérdésre adott válaszból a jelölt intelligenciájára tudunk következtetni, amellett, hogy mennyire lelkesedik valami iránt, és milyen a karizmája. A válasz nyilván nagyon változó lehet, mert nincs lekorlátozva a téma. A rendszerszemléletre, strukturált gondolkodásra is utalhat a válasz. Ezek pedig mind fontosak a legtöbb munkához, még ahhoz is, amit alapvetően egyszerű feladatnak vélünk.
  8. Mi a kemény munka fogalma szerinted? A munka tempója, mennyisége nagyon eltérő cégenként és munkakörönként. Ez a kérdés felfedheti, hogy a jelölt mennyire fogja tudni felvenni a ritmust, és meg is tartani azt. A válasz megtévesztő lehet. Nem minden jelöltről fogjuk tudni megállapítani, hogy milyen, mert a messziről jött ember bármit mondhat. De a válasz mindenképpen értékes információkkal fog szolgálni.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek

Sokszor kedvezőtlen, kellemetlen körülmények között hagyjuk el a munkahelyünket. Kirúgtak, mert hibáztunk?  Nézeteltérésünk volt a főnökünkkel?  Borzalmasak voltak a munkahelyi körülmények? Egyszerűen csak kiégtünk? Hogyan nyilatkozzunk egy állásinterjún, ha előző