Hogyan zárjunk le illedelmesen egy hosszúra nyúlt szakmai beszélgetést?

Vannak azok a helyzetek, amikor tök jól elbeszélgetünk valakivel, de az illetőt már egy kicsit le kell lőni, és nehéz „szabadulni” tőle. Szakmai, munkahelyi helyzetekben ez gyakran előfordulhat. Egy meetingen, egy konferencián, egy céges vacsorán, vagy akármilyen hasonló helyzetben. Ilyenkor néha tök kellemetlen lerázni valakit, és béna kifogásokat kell gyártanunk, hogy végre észre vegye magát az illető. Például annak az ismételgetése, hogy nagyon örülünk, hogy megismerhettük…

Írunk most három olyan tippet nektek, amik az ilyen helyzeteket kellemetlenül tudják megoldani, és be tudjuk úgy fejezni a beszélgetést anélkül, hogy bunkónak vagy érdektelennek tűnnénk.

  1. Kérjünk egy névjegykártyát. Ez minden üzleti/szakmai eseményen jól bevált módszer, nem csak a lerázáshoz. De ma már a LinkedIn világában néha hajlamosak vagyunk ezt elfelejteni, és skippelni. De mi a jó ebben egy ilyen helyzetben? Nem csak a kapcsolat és elérhetőség lesz meg az illetőtől, hanem mindenki számára egyértelműen jelezzük, hogy a beszélgetés a végéhez közeledik. A legtöbb ember tudja, hogy utána már nem kell erőltetni a dolgot… Kártyát cserélünk, aztán megköszönjük, és azt mondjuk hogy: „remélem mihamarabb tudunk újra beszélni!”
  2. Ajánljunk fel egy tervet a következő találkozóra. A network-ölés nem csak egyedi találkozókból áll, hanem a jövőbeni közös együttműködés alapjainak lefektetéséből is. Könnyű azt mondtani, hogy majd valamikor találkozunk, és elsétálni a beszélgetésből… De elővenni a naptárat, és időpontokat ajánlani, helyszínt, megtárgyalandó témákat, az már sokkal konkrétabb. És ha ezt jól csináljuk, akkor egy konkrét terv után le is zárhatjuk a beszélgetést arra hivatkozva, hogy majd ezen az alkalmon megbeszéljük.
  3. Ajánljunk fel egy bemutatást. Jól jöhet ki minden szempontból, ha észreveszünk valakit, aki érdekelt lehet a lerázandó ember szakmai dolgaiban. Végülis arról van szó, hogy ha mi már nem akarunk vele beszélgetni, akkor lepasszoljuk egy másik embernek, szakmai kapcsolatok építésére hivatkozva. Nyilván ehhez jól kell időzíteni, és nem is mindig fog összejönni, de ötletnek nem rossz 🙂

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek