Akcióterv arra az esetre, ha lecsúszunk egy előléptetésről

Nyilván kellemetlen, ha a vágyott előléptetésre nem minket, hanem mondjuk a kollégánkat jelölték. Ilyenkor eszeveszetten elkezdjük küldözgetni az önéletrajzunkat, mert hát „ennél a cégnél nincs továbbfejlődési lehetőség…” Valószínűleg mindenkivel történt már ilyen, vagy hasonló helyzet, de nem kell feltétlenül egyből elhagyni a „süllyedő hajót” Nézzük meg mit tehetünk ilyen esetben.

  1. Irányítsuk át a negatív érzelmeinket. Ha nem érzünk egy cseppnyi idegességet sem, akkor nagyon türelmes emberek lehetünk. De a legtöbbünknek azért elég idegesítő az érzés, hogy nem nekünk jött össze, pedig megérdemeltük volna. És ez normális is! Az azonban nagyon fontos, hogy mielőtt a nagy idegbajban csinálunk valami butaságot, vagy meggondolatlan dolgot tennénk. Könnyű ám megtorpedózni a szakmai presztízsünket ilyenkor… Menjünk el, igyunk meg egy sört a haverokkal, vagy beszélgessünk a családdal, de jól gondoljuk meg, hogy megéri-e elhagyni egy stabil helyet.
  2. Legyünk pro-aktívak és keressük a direkt visszajelzést.  Ha sikerült egy nagy levegőt vennünk és lehiggadnunk egy kicsit, akkor itt az ideje a kezünkbe venni a dolgokat. Ebből az alapvetően nem kellemes helyzetből igyekezzünk kihozni a potenciális tanulás lehetőségét. Nem kell nyomozósdit játszani, és burkolt üzeneteket küldözgetni a kollégáknak azért, hogy visszajelézst kapjunk a történtekről. Ilyenkor az a professzionális, ha odamegyünk a főnökünkhöz, és  egy az egyben megkérdezzük a véleményét a dologról. Lehet, hogy olyat mond majd, amiből sokat fogunk tudni tanulni….
  3. Fogjuk fel tanulásként a helyzetet. Ha a főnök elmondta, hogy mik lennének az elvárások, gondoljuk át, hogy valóban megérdemeltük volna-e a kitüntetést, valóban megfeleltünk volna. Ha a válasz nem, az valószínűleg nem rosszindulatból történt a vezetőség részéről. De legalább így képbe kerülünk, hogy miben kell még fejlődnünk, min kell változtatnunk, stb.
  4. Tervezzük meg a következő lépést. A fenti lista alapján gondoljuk végig, hogy pontosan mivel és hogyan lehetne elérni azt, hogy a következő ilyen helyzetben mi legyünk az előléptetettek.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek

Mi az a „stresszinterjú” ?Mi az a „stresszinterjú” ?

Hol találkozhatunk ezzel a módszerrel? Bizonyos munkakörök betöltéséhez elengedhetetlen a stressz-kezelési képesség. Ügyfélkapcsolati, beszerzési, és hasonló pozíciók esetében gyakran kell elégedetlen, ideges, ingerült ügyfelekkel dolgoznunk, ahol muszáj megőriznünk a nyugalmunkat.