7 jele annak, hogy „beragadtunk a keréknyomba”

Bizony eljön az az idő, amikor már annyira rutinból csináljuk a munkánkat, hogy teljesen unalmasnak érezzük. Ebbe bele lehet fásulni, és kiégéshez vezethet. Felsorolunk most hét jelet, ami erre utal.

  1. Nehéz bármitől is lázba jönnünk. Az unatkozó, esetleg depressziós emberek máshogy fogják fel az őket körülvevő világot. A legjobb házibuliban a legpörgősebb számtól sem jön meg a bulizhatnékuk… Ha ilyen állapotban vagyunk, az olyan mintha egy lenémított világban élnénk. Mindent csak fekete-fehérben látunk, és nem vesszük észre az érdekes színeket. De ez nem a környezet hibája, egyszerűen csak mi értékeljük ilyenkor máshogy a dolgokat.
  2. Mindig a múlton rágódunk. Mindenkire rátör néha a nosztalgia. Szeretünk elmélázni a régi, kellemes emlékeken. De ha ezek a múltbéli emlékek a jelen pozitív élményeit helyettesítik, az egy jele annak, hogy valami olyan állapotban vagyunk ragadva, amiben nem szeretnénk.
  3. Az egészségünk és jóllétünk nem prioritás. Magyarul: elhagyjuk magunkat. Abbahagyjuk az edzést, mert nem érdekel. Nem foglalkozunk annyira a külsőnkkel, mert nem érdekel. Nem táplálkozunk normálisan, mert nem érdekel a diéta. Visszaszokunk a cigire, mert nem érdekel. Na ez az unatkozás és kiégés jele.
  4. Minden nap egy alternatív valóságról álmodozunk. Néha tök jó csak úgy álmodozni. Néha el is kell vonatkoztatni a jelen nehézségeitől. Lehet ez a kollégákkal való beszélgetés, zenehallgatás közbeni álmodozás, hétvégi lustálkodás közben. Nincs ezzel gond. De ha folyamatosan ezt érezzük, az sem jó. Szabotálhatja a hosszú távú céljainkat, ha mindig másról álmodozunk.
  5. Semminek nem látjuk értelmét, amit csinálunk. A pénz önmagában nem elég motiváló erő. Kell valami olyan motiváció is, amivel azonosulni tudunk. Látjuk értelmét annak, amit csinálunk? Tudunk vele értéket teremteni? Ezt kell tisztázni magunkban.
  6. Gyakran érezzük rosszul magunkat. A stresszes munka, de az unalmas munka is kiválthatja ezt. Annyira bele lehet fásulni a munkába, hogy már az egészségünk is rámegy. Fáj a hasunk, a hátunk, a fejünk, stb…. Írtunk már cikket a kiégés egészségügyi hatásairól, javasoljuk azt a cikket is.
  7. Azt hisszük, nincs megoldás. Úgy könnyű beleragadni egy helyzetbe, hogy ha elhitetjük magunkkal, hogy nincs mit csinálni, nincs más lehetőség. Mindig van!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek