10+ kérdés, amit jó feltenni egy állásinterjún

Mikor valaki állásinterjúra megy, gyakran úgy látszik, ez egy egyirányú utca: a kérdező kezében az összes kártya… A valóságban azonban ez teljességgel kétirányú interakció! Azt is meg kell tudnod egy interjú során, hogy egy cég illik-e hozzád, nem csak fordítva! Persze néha kétségbeesetten keresünk állást, és kb. luxus, hogy válogassunk, de feltételezhetően akkor is érdemes neked is megválogatnod, hogy melyik állás a legjobb neked. Ez meghatározó része az álláskeresésnek!

Mindezen túl az is fontos, hogy a kérdéseidből látszik: érdeklődsz a munka, a társaság iránt. Ugyan a legtöbb esetben csupán az interjú végén van lehetőséged kérdéseket feltenni, de ez az utolsó benyomás (ugyanúgy, mint az első!) a HR vezetők java részénél igen sokat nyom a latba. A kérdéslehetőségek alatti kínos hallgatás sosem jó jel; ha azonban kulturált, értelmes kérdéseket teszünk fel, az máris mutathatja, mennyire felkészült és érdeklődő vagy!

A cél, hogy igazi képet alkothass a cégről, a munkafolyamatokról, különösen azokról, melyek téged is érinthetnek majd. Nem kell túlontúl részletesen – érdemes ezt akkorra meghagyni, ha neked ajánlják a munkát. Pl. sose kérdezz kapásból a juttatásokról, hiszen ez azonnal azt mutathatja, hogy téged csak a pénz érdekel.

Az interneten számtalan helyen találhatsz 30-50 kérdést, amit feltehetsz egy interjú végén. Ez nyilvánvalóan túl sok, de érdemes átnézni, és felkészülni, hogy az interjú során mely kérdések válnak valid, érdeklődésre számot tevő lehetőséggé. Mi most ajánlunk néhányat, melyek általában célravezetőek lehetnek:

Kérdések a pozícióval kapcsolatban:

Milyen napi, heti elfoglaltságot igényel ez a munka? Tudna mondani példát arra, milyen projekteken kellene dolgoznom? – Ezek meglehetősen egyszerűek, hiszen érthető, hogy szeretnéd tudni, hetente hány napot kell dolgoznod, milyen beosztásban, és persze azt is, milyen feladataid lesznek. Sok munkahely van, ahol nem tartják magukat következetesen a megszokott munkarendekhez, így érdemes tisztázni mindezt már az elején!

Mi a pozíció története? Milyen elődeid voltak? vagy új ez a pozíció? Ha nem új, az előző munkatárs miért hagyta ott? – Ezeket hasznos tudni, még ha néha kínos válaszok is születhetnek. Szituációfüggő kérdések, de általuk lehetőséged van megállapítani a mércét, amit az adott pozícióhoz támasztanak.

Kérdések a jövővel kapcsolatban:

Van lehetőség előmenetelre vagy továbbképzésre ebben a pozícióban? –  Ha a válasz nem, lehet, hogy nem szeretnéd ezt a pozit. Ha azonban igen a válasz, arról jó tudni, hogy mik a lehetőségek. Ez is az ambíciót jelzi, egyébként!

Van-e lehetőség mentorálásra ebben a pozícióban? – Ez némileg függ az egyéntől. Egyes embereknek ez nagyon fontos, másoknak teljesen másodlagos. Ugyanakkor azt is jelezheti, hogy a kérdezőnek fontos a fejlődés!

A sikert érintő kérdések

Hogyan lehet meghatározni a sikerességet ebben a pozícióban? – Amikor a válasz homályos, tudhatod, nem igazán meghatározottak az elvárások és a szabályok. Pedig fontos tudni, mit gondolnak a munkavállaló sikerességéről, teljesítmény-orientáltságáról!

Melyek a pozícióhoz kötött legfontosabb célkitűzések az elkövetkező hónapokra? – Hasonló az előző kérdéshez, de nagyban meghatározhatja az új munkahelyen a munkakezdést! Ha ismered azonnal a célokat, sokkal könnyebb meghatározni a biztos és helyes utat, sőt, azonnal be tudod magadnak is lőni, alkalmas vagy-e, tervezhetnek-e veled.

Kérdések a társaságról

Mik a cég 5 és 10 éves céljai? – Ez azt mutatja a kérdezőnek, hogy hosszú távon gondolkodsz, és érdekel a cég jövőképe. Nem mellesleg arra is fény derül, hogy a cég hosszú távon tervez-e…

Mik a vállalati kultúra legfontosabb elemei? – Vannak rendszeres csapatépítők, közös reggelik, ebédek? – A többi kérdés mellett ez is segít ráérezni arra, hogy milyen az élet a cégen belül, mennyire figyelnek oda a közhangulatra, mennyire törődnek a dolgozóikkal. Sőt, arra is utalhat, mennyire elégedettek a dolgozói a cégnek…

Záró kérdések

A képesítésemmel kapcsolatban hiányol-e valamit? – Ez megint egy nehéz kérdés, de egy jó visszajelzés is lehet. Meg is lepheti a kérdezőt, de a jó értelemben: ha őszinte véleményre késztetjük őket, jobban meg is maradhatunk a fejükben! Ha problémás területeket lát, van esélyünk magabiztosan és könnyedén kezelni a félelmeiket, jobban rávilágíthatunk esetleges részletekre, melyek az interjú során elsikkadhattak – persze ez is szituációfüggő.

Mik a következő lépések az interjú után? – Ez mindig az utolsó kérdés. Egyszerű logisztikai célú kérdés, hogy visszaadhasd a szót, illetve lehetőséget adj arra, hogy kioszthassa az esetleges feladatokat (pl. tesztek kitöltése).

És most Nálad a labda: te milyen kérdéseket használtál már sikerrel állásinterjún? Írd meg kommentben!

Forrás: ArtOfManliness.com

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek

Sokszor kedvezőtlen, kellemetlen körülmények között hagyjuk el a munkahelyünket. Kirúgtak, mert hibáztunk?  Nézeteltérésünk volt a főnökünkkel?  Borzalmasak voltak a munkahelyi körülmények? Egyszerűen csak kiégtünk? Hogyan nyilatkozzunk egy állásinterjún, ha előző