Referenciák? Használjuk őket ügyesen!

11220931254_69f7be6181_bSok mindent kell figyelembe venni az álláskeresés során. Jó önéletrajz, erős motivációs levél stb… Azonban mi a helyzet a referenciákkal? Akár ezek is lehetnek döntőek a megszerezni kívánt pozíció esetében!

Válasszuk a megfelelő személyt!

Jó referenciákat választani nem egyszerű, és több időbe telhet megtervezni ezt. Nyilván attól is függ, hogy hol tartasz a karrieredben, és hány korábbi munkahelyed volt már. Gondold végig korábbi pozícióidat, iskolai eredményeidet, tanáraid ajánlásait, versenyeredményeket, okleveleket, stb. Ezután tedd fel magadnak a következő kérdéseket.

  • Ez a személy nagyra tartja szakmai, iskolai munkásságodat?
  • Ez az ember kompetens abban, hogy szakmailag értékelje és összefüggésbe állítsa eddigi munkádat az új pozícióval?
  • Tud ez az ember úgy fogalmazni rólad akár írásban, akár egy telefonhívás alkalmával, hogy meggyőzze a döntéshozót?

Miután összegyűjtötted a lehetséges személyeket, szűkítsd le a listát 3-4 emberre, akik a legnagyobb valószínűséggel írnak neked fényes ajánlólevelet. Győződj meg arról, hogy a megfelelő információkkal rendelkezel ezekről az emberekről. Tudd a nevüket, pontos beosztásukat, telefonszámukat, e-mail címüket.

Ezek a leggyakrabban használt referenciák:

  • Munkahelyi vezető: Lehet önkéntes munka, egy korábbi állás, vagy gyakornoki program szakmai vezetője.
  • Kollégák: Kollégáink tudják a legjobban, hogy hogyan is dolgoztunk, ezért ők tudnak a leghitelesebb ajánlást írni
  • Tanárok, oktatók, professzorok: Érdemes velük jóban lenni iskolai, egyetemi éveink alatt. Nagyon jó referenciákat tudnak írni nekünk! Szakmai tekintetben az egyik legértékesebb referencia lehet!

Az emberek elfoglaltak. Van jobb dolguk is, mint neked írni ajánlást. Ezért körültekintően keressük fel őket. Illedelmesen egyeztessünk időpontot, érdeklődjünk, próbáljuk a lehető legkevesebb idejüket rabolni. Ha eleve félsz egy ilyen telefonhívást megengedni magadnak, akkor az annak a jele, hogy az illető nem a legmegfelelőbb erre a célra. Azért nem, mert nem elég jó a viszonyotok ezek szerint.

Lehetőleg informáljuk a referálókat, hogy ne lepődjenek meg ha esetleg felhívják őket egy másik cégtől.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek