Mivel vágódhatunk be az onboarding során?

Az első hetek mindig megterhelők egy új munkahelyen. Gyorsan pörögnek a dolgok, és gyakran találkozunk olyan dolgokkal, feladatokkal, amivel eddig még nem. De hát ezért váltottunk, hogy újat tanuljunk, és fejlődjünk, nem?

Nézzük a naptárban a sok meetinget és megbeszélést, és csak annyi a célunk, hogy túléljük őket. Persze senki nem várja el, hogy egy hónap alatt minden apró részletet megtanuljunk a cégről és a munkafolyamatokról. Főleg akkor, ha még viszonylag pályakezdők vagy juniorak vagyunk egy területen.

Van azonban egy kérdés, amit szinte mindig megkérdezhetünk (persze csak amikor az helyén való).

„Hogyan tehetném könnyebbé az életed a munkámmal?”  

Azt gondolhatnánk, hogy ha azt sem tudjuk hogy a kávégép merre van, akkor hogyan segíthetném valaki olyan munkáját, akiét nem értem. Jogos a felvetés. Sőt néha kellemetlen is lehet ezt csinálni. De nem kell nyomulósnak és tolakodónak tűnni. Ha a csapat tagjaivel megszervezünk egy-egy maximum 10 perces beszélgetést, és megkérdezzük, hogy mi hogyan járulhatunk hozzá a sikerességükhöz, eredményes munkavégzésükhöz, azt biztosan értékelni fogják. Meglepődnénk, hogy milyen gördülékenyen tud menni ez a dolog.

Valakinek nagyon erős véleménye lesz. Valaki pedig nem is gondolkodott még ezen, úgyhogy nem fog tudni válaszolni. De a lényeg, hogy valószínűleg azért vettek fel minket, hogy tudjunk valami újat hozni a vérkeringésbe. És így ezt már az első héten is megtehetjük.

Azzal is tisztában vagyok, hogy ez a kérdés nem fogja megkönnyíteni az első hónapunkat. De ha eredményt és elismerést szeretnénk, azért tenni is kell. Nagyon nem mindegy, hogy az első időszakban csak úgy lötyögünk meg sodródunk az árral, vagy pedig pro-aktívan szeretnénk kivívni magunknak a tiszteletet és megbecsülést!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek