A komfortos, klimatizált munkahely

klimatizált munkahely

A munkavédelmi törvény nem írja elő, hogy a munkáltató kellemes hűs munkahelyet biztosítson az alkalmazottainak a nyári hőségben, azonban egy jó munkaadó nem csak verseny képes fizetést, de kellemes munkakörnyezettel is biztosít az alkalmazottainak.

Fontos a rendszeres karbantartás

A munkahelyi légkondicionáló csak akkor komfortos, ha rendszeresen karbantartják. Az elhanyagolt, elkoszolódott klíma torok kaparást, fejfájást, rossz közérzetet okoz, feleslegesen terheli az ember immunrendszerét és akár komoly betegséget is okozhat.
Tehát veszélyezteti a dolgozók egészségét.

Azokon a munkahelyeken ahol több ember dolgozik egy helységben, esetleg árumozgatás, vagy ügyfélfogadás történik, jóval nagyobb a levegő szennyezettsége mint az egyszemélyes irodákban, vagy a lakásokban. Használat közben a klíma természetszerűleg elkoszolódik és megfelelő karbantartás hiányában, idővel bepenészedik, kellemetlen szagot áraszt.

Az alapos klímatisztítás helyett alkalmazott illatosított klímatisztító spray, vagy hab, nem nyújt megoldást a már kialakult problémára és nem védi meg a légkondicionálót a penészedéstől.
A klíma karbantartására, valódi megoldást a klíma mosás nyújt. Ez a tisztítási technológia képes visszaállítani az szennyezett légkondicionálók eredeti, tiszta állapotát.

40-60% közötti relatív páratartalom

A klimatizálással kapcsolatban érdemes még megjegyezni, hogy a hűtés szárítja a levegőt. Irodaházakban ahol főként fan-coilokat használnak, sokkal szárazabb a levegő, mint a lakásokban, ahol split klímákkal hűtenek. A páratartalom különbség a két rendszer hőcserélőjének hőmérsékleti különbségéből adódik.
A túl száraz levegő rossz közérzetet, lég úti és szem irritációt okoz, ezért szükség esetén párásító berendezéseket kell alkalmazni a klimatizált helység ideális páratartalmának visszaállítására.

Légmozgás

Jellemzően az oldalfali klímák által keltett huzat hosszú távon ízületi és fül gyulladást okozhat. Fontos, hogy a klíma ventilátorának sebeségét és a légáram irányát úgy állítsák be, hogy az a legkisebb mértékben se zavarja a dolgozókat. A légáram hatékony irányítására jól használhatóak az utólag felszerelhető, nagy méretű, állítható légterelők.

Összegzésképen: A komfortosan klimatizált munkakörnyezetet, csak gondos tervezéssel és rendszeres, minőségi karbantartással lehet hosszútávon fenntartani.

Sipos Ákos
Klímatisztítás specialista klímaszerelő

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek