6 tipp, amivel ki tudjuk pucolni a munkahelyi naptárunkat

  1. Vegyük számba és leltározzuk azt, hogy mivel töltjük az időnket. Nem igazán tudunk hatékonyan naptárat szervezni, hogyha nem tudjuk, hogy mit csinálunk, és mennyit. Ehhez pedig azt is tudnunk kell, hogy mik azok a dolgok, amik nem kerülnek be a naptárba, de mégis minden nap foglalkozunk vele. A lényeg, hogy sokszor nem tudatosan csináljuk a dolgokat, és néha érdemes visszanézni és megszámolni, hogy bizonyos dolgokra mennyi idő megy el.
  2. Szűntessük meg a visszatérő/ismétlődő meetingeket. Tegyük fel a kérdést, hogy fontos-e mindig megtartani. Csak a megszoksá kedvéért ne húzzuk egymás idejét fölöslegesen. A lényeg, hogy merjük megkérdőjelezni, hogy mi miért kerül a naptárunkba.
  3. Szokjunk rá, hogy sürgősség és fontosság szerint valóban rangsoroljuk a teendőket. Erre nagyon jó módszer a Turner féle time management mátrix. Egy négyzetet felosztunk négy kisebb négyzetre, így négy negyedet alkotva. a négy negyed a következő:
    • Fontos + Sürgős
    • Fontos + Nem sürgős
    • Nem fontos + Sürgős
    • Nem fontos + Nem sürgős
  4. Delegáljunk és mondjunk nemet. Ha valamin nem muszáj ott lenni, akkor mondjuk meg, hogy nem tudunk hozzá tenni semmit. Ha pedig máshogy nem megy, kérjünk meg magunk helyett valakit, hogy menjen be helyettünk (ha ő hozzá tud tenni valamit)
  5. Foglaljunk be a naptárunknak a saját feladatainknak időt. Egyszerűen blokkoljunk be sávokat azért, hogy tudjunk hosszabb odafigyelést igénylő doglokkal foglalkozni. Nem szabad hagyni, hogy mindenki tele pakolja a naptárunkat engedély nélkül. Én amúgy is azt szeretem, hogy ha ezekről egyeztetünk előzetesen.
  6. Ne tömjök túl a naptárat. A hatékony time management nem azt jelenti, hogy annyira sok mindent csinálunk meg, ami csak emberileg elképzelhető. Hagyni kell időt olyan dolgokra, amik kellenek. Kell idő egy kávéra, egy szünetre, egy cigire (ne dohányozzatok), beszélgetni a kollégákkal, stb. Nem lehet tartani ha szünet nélkül teletömjük a naptárat.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek