4 tévhit a szakmai hálózatépítés kapcsán, amit el kell felejteni

Elég gyakran találkozom azzal, hogy az emberek nem szeretnek network-ölni, mert az gáz vagy kellemetlen. És ami a legjobb, hogy egy csomó tévhit is társul az egész téma köré. A teljesség igénye nélkül, itt van négy ilyen.

  1. Sokan azt gondolják, hogy „sunyi” dolog, mert mindig csak az csinálja, aki akar valamit a másiktól. Azonban ha jól csináljuk, akkor pont nem ezt a hatást keltjük. A helyes kapcsolat vagy hálózatépítés arról szól, hogy valamilyen közös témakör miatt kapcsolatokat ápolunk és tartunk fent. Nem az a lényeg, hogy csak akkor erősködjünk, ha éppen tényleg akarunk valamit, hanem konkrét cél nélkül is legyünk hajlandóak beszélgetni, ismerkedni, stb.
  2. A hálózatépítés csak az extrovertáltaknak való. Korábban írtunk már nektek cikket erről a témáról. Úgy is nagyon jól lehet ismerkedni, ha introvertáltak vagyunk. A lényeg, hogy játsszunk az erősségeinkre, legyünk figyelmes és aktív hallgatók, és korlátozzuk magunkat azokra, akikkel tényleg úgy érezzük, hogy megvan a közös téma és érdeklődés.
  3. A network-ölés nem kell, hogy együtt járjon azzal, hogy cserébe mindenképpen fel kell ajánlanunk valami óriási dolgot. Ha elég jól csináljuk, amit csinálunk, akkor önmagában az, hogy a másik fél elmondhatja rólunk, hogy ismer minket, már elegendő befektetés egy későbbi munkalehetőség során például.
  4.  A nagyon tapasztalt, szenior embereknek is kell ápolni és fejleszteni a szakmai hálózatukat. Azt gondolhatnánk, hogy minek is kéne, amikor a szakmai tapasztalataik magukért beszélnek, és mindenki ismeri őket a piacon, aki számít. Ez azonban nagyon távol áll az igazságtól. Sosem tudhatják ők sem, hogy mikor üt be a krach, és mikor jöhet jól egy korábbi „illem-kávézás”.

z SokanSokaSok

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További cikkek