Vendéglátós szakmához tartozó foglalkozások, munkakörök:
büfé-, bisztróvezető, cukrászda-, fagylaltozóvezető, eszpresszó-, kávézóvezető, étkezdés, kifőzdés, kocsmáros, söntés-, italboltvezető, turista szállás-vezető.
Kapcsolódó foglalkozások: cukrász, étteremvezető, kereskedő, pincér, szakács, szakács konyhafőnök, teremfőnök, üzletvezető, üzletvezető-helyettes, vendéglátó eladó
Képzési jellemzők, képesítések: szakmunkásképző, szakiskola (vendéglős, a képzés maximális időtartama: 2 év, 2000 óra, többletképesítés: vendéglátás-szervező.
Foglalkozási jellemzők, főbb feladatkörök: A vendéglátóegységben beszerzést, értékesítést és raktározást végez, irányít. Kialakítja az egység üzletpolitikáját és marketingstratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Meghatározza az egység adminisztrációs rendjét, betartatja a tűz-, munka- és tulajdonvédelmi előírásokat, gondoskodik a higiénés szabályok betartásáról, teljes körű leltár- és anyagi felelősséggel tartozik a készletekért.
Elvárt szakmai ismeretek: arculatépítés, élelmiszerek, emberierőforrás-fejlesztés, ételkészítési technológiák, etikett-protokoll, gazdálkodási szabályok, higiéné, jogszabályok kommunikáció, nyelvtudás, PR, statisztika, szervezés, táplálkozás, vezetéselmélet.
Elvárt szakmai készségek: felszolgálás, munkafolyamatok elemzése (ellenőrzés, értékelés, visszacsatolás), rendezvényszervezés, tárgyalóképesség.
Egészségi feltételek: súlyos fogyatékosság, pöszeség kizáró ok.
Veszélyforrások: fizikai és idegi megterhelés.
Foglalkozási megbetegedések: fizikai és lelki sérülések.
Cukrász
Cukrász szakmához tartozó foglalkozások, munkakörök:cukrász, fagylaltkészítő, lágyfagylaltos.
Kapcsolódó foglalkozások: szakács.
Képzési jellemzők, képesítések: szakmunkásképző, szakiskola (cukrász, a képzés maximális időtartama 3 év, 3000 óra).
Foglalkozási jellemzők, főbb feladatkörök: A cukrász feladata az élelmiszergyártás higiéniai alapkövetelményeinek betartása, a korszerű táplálkozáshoz mindjobban igazodó cukrászsütemények készítése, figyelemmel azok ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére, a vásárlói, megrendelői igényekre.
Elvárt szakmai ismeretek: árlap-, és választék-összeállítás, élelmiszer-biztonság és higiénia, gazdálkodási ismeretek, géptechnológia, HACCP, informatika, kommunikáció, munka-, baleset- és tűzvédelem, munkaszervezés, szakmaelmélet, szakmai idegennyelv-tudás, szakmai rajz, ügyvitel és bizonylatolás.
Elvárt szakmai készségek: esztétikai készség, kézügyesség, koordinációs készség, színérzék.
Egészségi feltételek: súlyos fogyatékosság kizáró ok.
Veszélyforrások: fizikai megterhelés, allergének.
Foglalkozási megbetegedések: fizikai sérülések.
Pincér
Pincér szakmához tartozó foglalkozások, munkakörök:
bárpincér, csapos, étkezőkocsi-felszolgáló, éttermi felszolgáló, főpincér, hajópincér, italmérő, mixer.
Kapcsolódó foglalkozások: eladó, pultos, rendezvénypincér, sommelier (pohárnok), szobapincér, utaskísérő, légiutas-kísérő, vendéglátó-ipari eladó, vendéglátó, vendéglős.
Képzési jellemzők, képesítések:középfokú szakirányú szakképesítés (pincér, a képzés maximális időtartama 3 év, 3000 óra; többletképesítés: mixer)
Foglalkozási jellemzők, főbb feladatkörök: vendéglátóegységekben értékesít és szolgáltat (étel-, italfelszolgálás).
Elvárt szakmai ismeretek: elemi számolás.
Elvárt szakmai készségek: elemi szintű számítógép-használat, idegen nyelvű beszédkészség, kézügyesség, mozgáskoordináció (testi ügyesség), túlérzékelés.
Egészségi feltételek: súlyos fogyatékosság kizáró ok.
Veszélyforrások: fizikai és idegi megterhelés.
Foglalkozási megbetegedések: fizikai és lelki sérülések.
Szakács
Szakács szakmához tartozó foglalkozások, munkakörök:
diétás szakács, étkezdei szakács, éttermi konyhafőnök (séf), hajószakács, hidegkonyhai szakács, közétkeztetési szakács, kukta.
Kapcsolódó foglalkozások: cukrász, falusi vendéglátó, gyorsétkeztetési eladó, konyhafőnök, konyhafőnök-helyettes, konyhai kisegítő, részlegvezető szakács, vendéglátó-ipari eladó.
Képzési jellemzők, képesítések: szakmunkásképző, szakiskola (szakács, a képzés maximális időtartama 3 év, 3000 óra, többletképesítés: diétás szakács).
Foglalkozási jellemzők, főbb feladatkörök: A rendelkezésre álló nyersanyagokból, félkész és késztermékekből a napnak és az alkalomnak megfelelő ételt készít.
Egészségi feltételek: súlyos fogyatékosság kizáró ok.
Veszélyforrások: fizikai megterhelés, gőz, gázok, allergének.
Foglalkozási megbetegedések: fizikai és lelki sérülések.