Kevés a nővér a kórházakban

Nővérhiány a kórházakban

Nővérhiánnyal küszködnek a kórházak, a helyzetet rontja a kormány intézkedése, hogy nem lehet alkalmazni bérnővéreket.

Több budapesti kórházban komoly nehézséget okoz, hogy január 1-től megszüntették az úgynevezett bérnővérek alkalmazását – számolt be róla az RTL Híradó. A bérnővérek azok az egészségügyi dolgozók, akik szabadidejükben más kórházakban is dolgoznak. Sokan vannak olyanok is, akik egy kórházban sem dolgoznak főállásban, hanem vállalkozóként vállalnak munkát ott, ahol szükség van rájuk.

„Rákényszerítettek, hogy szolgálati jogviszonyba menjek, márpedig én nem fogok. Én is el fogok menni trafikba vagy akárhova” – mondta egy érintett a csatornának. Neki az a gondja a szolgálati jogviszonnyal, hogy átvezényelhetnék más intézménybe és az eddigi béréhez képest akár 30-50 százalékkal kevesebbet keresne. Egy bérnővérek közvetítésével is foglalkozó cég vezetője arról beszélt a Híradónak, hogy sokan nem szeretnének szolgálati jogviszonyba átmenni, helyette maradnak a cég ügyfelei, és átmennek a szociális intézményekbe dolgozni.  Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász úgy látja, hogy egyes osztályok működése nagyban függ a bérnővérektől. Mint elmondta, gyakran előfordul, hogy egyes osztályok szakdolgozóinak akár egyharmada is ilyen jogviszonyban dolgozott.

Ezeken az osztályokon most nehéz idők jöhetnek. „Csökkenteni kell a kapacitásukat. Ágyakat kell szabadon hagyni, részlegeket kell bezárni. Mert nem jut oda megfelelő egészségügyi szakdolgozó. Nem lehet műszakokat kiállítani”- fejtette ki. Az RTL az intézmények dolgozóitól úgy tudja, hogy a budapesti Szent János Kórházban, a Dél-Pesti Centrumkórházban és a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben is vannak olyan osztályok, amik már most kénytelenek kisebb kapacitással működni, mert a bérnővérek nélkül nincs elég szakdolgozójuk.

Forrás: hrportal.hu

További cikkek