Égre-földre keresik az ápolókat és az egészségügyi szakdolgozókat

Sokféle technika van arra, hogy megtalálják a munkaerőt, fontos a találékonyság. Hazánkban ma már buszokon, villamosokon, óriásplakátokon hirdetnek, valamint az épületek falán is. A hetedik kerületben a Péterfy Kórház-Rendelőintézetnél több munkakörbe is keresnek dolgozókat.

Országosan legalább 26 ezer egészségügyi dolgozó hiányzik a rendszerből. A hivatalos adatok alapján 80 ezer dolgozó hiányzik a hazai munkaerőpiacról, a Portfolio kalkulációi szerint a valós szám azonban a 300 ezerhez lehet közel. Csak komoly nehézségek árán találhatunk mesterembert, és akár hónapokat is kell várnunk egy-egy műtétre. A munkáltatónak egyre kreatívabbnak kell lenniük, hogy megszólítsák és megtalálják a hiányzó munkaerőt: a BKV a trolik és villamosok ablakaiban hirdet, a McDonald’s plakátokon, a Péterfy Kórház pedig az utcán. Keresnek műtőssegédet, segédápolót, ételszállítót, szakácsot, raktárost, kazánfűtőt, klímakezelőt és szakápolót is. Az intézmény honlapján az ápolói állások azonban még fent vannak, összesen hét osztályra keresnek szakembereket felsőfokú képesítéssel (OKJ 54 vagy OKJ 55 ápoló), diplomával. A fizetések.hu adatai szerint egy szakápoló jelenleg Magyarországon bruttó 224 602 forintot keres. Országos hiány Körülnézve a Közigállások oldalán, valamint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ kórházi álláshirdetései között, azt láthatjuk, hogy rengeteg szakápolót, műtőssegédet, gondozót keresnek a magyar kórházakba, szociális intézményekbe. Legalább 200 aktív hirdetést találtunk országosan, ám van olyan osztály, ahová több szakembert is keresnek. Legalább huszonhatezer olyan munkavállaló hiányzik az alapellátásból, a járó- és fekvőbeteg-ellátásból, akivel kiegyensúlyozottabb egészségügyi rendszert lehetne biztosítani – nyilatkozta a hét elején Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke a Világgazdaságnak. A szakdolgozóhiány még jelentősebb, mint az orvoshiány – tette hozzá.

Forrás: penzcentrum.hu

További cikkek

Diploma utánDiploma után

A diákok két új felület segítségével átfogó képet kaphatnak felsőoktatási tanulmányaik és munkaerőpiaci lehetőségeik összefüggéseiről. A diplomantul.hu portálon 2020 januárjától elérhetővé vált a diplomás-pályakövetési rendszer frissdiplomás és aktív hallgatói kutatás