Budapesti tömegközlekedés sofőrhiánnyal

Szerző: | 2018-10-15

Háromszáz busz- és villamosvezető hiányzik Budapesten a tömegközlekedésből, de a BKV-nál egyéb helyeken is munkaerőhiánnyal számolnak. dr. Környei Éva jogi és humánpolitikai igazgató szerint egy y járművezető képzése körülbelül 1,5-2 millió forintba kerül a BKV-nak, ha tanulóként vesznek fel valakit, havi bruttó 180 ezer forintot fizetnek neki a képzés alatt, majd később emelnek a fizetésén. A sofőrhiány oka,… Bővebben »

Legyen pilóta, biztosan el tud helyezkedni

Szerző: | 2018-10-15

Hogy pontosan mennyi pilóta hiányzik a légitársaságoknál, nehéz megmondani, de egyes becslések szerint sok tízezer lehet a számuk. Az egyik legnagyobb charter légitársaság 100, a Ryanair pedig akár 500 pilótát is azonnal felvenne, de például a kínai polgári légi közlekedésből 100 ezren hiányoznak. Demeter Csaba, a HUNALPA Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének elnöke a Népszavának elmondta:  az Egyesült Államokban… Bővebben »

A szakszervezet 250 ezer Ft feletti bérminimumot szeretne

Szerző: | 2018-10-11

Elkezdődtek az egyeztetések a jövő évi minimálbér- és garantált bérminimum-emeléssel kapcsolatban. A munkaadók és a szakszervezetek álláspontja azonban nagyon különböző, ezért kétséges, hogy lesz-e megegyezés. A jelenleg érvényben levő hatéves bérmegállapodás alapján a bérek előírt alsó határa két éven át folyamatosan nőtt.  Elfogadták, hogy a munkáltatókat terhelő 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adó (szochó) négy lépésben 2-2 százalékponttal csökkenjen… Bővebben »

Több nő a munkaerőpiacon

Szerző: | 2018-10-11

Egyre több nő jelenik meg a munkaerőpiacon Magyarországon, de még  van teendő jelenlétük növelésével a közélet terén. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Novák Katalin bejelentette fővédnökségével elindult  a Mathias Corvinus Collegium (MCC) első női közéleti vezetőképző programja. Lehetőséget szeretnének adni a nőknek, és fontosnak tartják, hogy Magyarországon legyen egy női közéleti vezetőképző, ahol egymásra… Bővebben »

A munkaerőpiacon a fiatalok érvényesítik érdekeiket

Szerző: | 2018-10-10

A fiatalok számára a munkahelyeken fontos a fizetés nagysága, de kiemelten fontosnak tartják a munka minőségét és érdekeiket fokozottabban érvényesítik. Paulovics Éva, a Jobsgarden HR-toborzó és tanácsadó cég ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: felméréseik szerint az egyik legfontosabb kompetencia az alázat a szakma, a feladat iránt, és nem elsősorban a  munkahelyi vezető felé. Egyre inkább jellemző, hogy a fiatal munkaerő… Bővebben »

Az alacsony fizetések jobban emelkednek

Szerző: | 2018-10-09

Az alacsony fizetések jobban emelkednek az utóbbi időben,  a bruttó keresetek mediánja jobban nőtt, mint az átlagkereset. Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke szerint a medián az az összeg, amelynél kevesebbet pontosan ugyanannyi munkavállaló keres, mint amennyien többet. 2018-ban ez az összeg bruttó 255 719 forint volt. A szakember véleménye szerint ez hatvanhét százalékkal… Bővebben »

Kevés a jó munkaerő – új ajánlói program

Szerző: | 2018-10-08

Magyarországon és külföldön is nehézségeket okoz a jó munkaerő kiválasztása. Egy magyar startup, a Talentuno, munkavállalói ajánlói programot terjeszti ki mindenkire, a toborzás iparágban próbál meg helyet találni magának. Motivációjuk lényege, hogy az értékes munkaerőt ajánlóknak  pénzbeli jutalmat adnak, ha jelöltjüket tényleg felveszik a meghirdetett pozícióra. A tapasztalatok szerint ugyanis a pozíciók betöltésére fordított idő az elmúlt 10… Bővebben »

Menekültek a török munkaerőpiacon

Szerző: | 2018-10-08

Nemcsak a menekülteknek, de a törököknek is nagyon nehéz helyzetük van országukban a munkerőpiacon, melyet a feketemunka, kevés bér, hosszabb munkaidő jellemez. A  törökországi szír menekültek munkaerőpiaci helyzetét bemutató kutatás szerint a  legtöbb menekült munkavállalási engedély nélkül dolgozik. A szír munkavállaló csak török cégen keresztül igényelhet engedélyeket, ez viszont több papírmunka, és adókat és járulékokat is fizetnie kell… Bővebben »

Ki uralja a biztosítási piacot?

Szerző: | 2018-10-03

Korszerű digitális megoldásokkal  a fiatalok veszik át a vezető szerepet belátható időn belül a biztosítási piacon, mely köszönhetően az Y generációnak teljesen átalakul majd – jelentette ki Sebestyén László, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnöke.  Az FBAMSZ az összes élet- és nem-életbiztosítási szerződés 16,5%-át kezeli.  Ősszel elindul a FÜGE szakmai edukációs program, mely során ügyfeleket tájékoztatnak… Bővebben »

A versenyszférában helyezkednek el a közfoglalkoztatottak

Szerző: | 2018-10-03

Egyre többen vándorolnak át a versenyszférába a közfoglalkoztatottak közül. A felmérések szerint ebben az évben már 40 ezren jelentek meg az elsődleges munkaerőpiacon hangzott el egy budapesti gazdasági fórumon. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közös gazdasági fórumán a jelenségről a szakemberek elmondták azt is, hogy   jó lehetőségek vannak a rendszerszintű változtatások megvalósítására… Bővebben »