Egyszerre van munkanélküliség és munkaerőhiány

Munkanélküliség és munkaerőhiány

Várható volt, hogy nőni fog az álláskeresők száma, számos területen szűntek meg vállalkozások, illetve következtek be létszámleépítések, -csökkentések. Ezeknek egyrészt gazdasági okai voltak, másrészt technológiaváltás is lezajlott több szektorban – fogalmazott az Economxnak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb kimutatása szerint 2023 novemberében ismét egyszerre nőtt a foglalkoztatottak és a munkakereső aránya. Sőt, a munkanélküliek száma 2023 novemberében 207 ezer főre, míg a munkanélküliségi ráta 4,2 százalékra emelkedett, miközben októberben még csak 202 ezer fő volt a regisztrált álláskeresők száma (az arányuk 4,1 százalék volt).

Horváth András, az MBH Bank vezető elemzője az adatok alapján megállapította, a szeptember-novemberi időszakban továbbra is csúcson állt a foglalkoztatottság, a hazai elsődleges munkaerőpiacon 34 ezer új munkahely jött létre az előző év azonos időszakához képest, a közfoglalkoztatottak száma 6 ezer fővel csökkent, a külföldre ingázók pedig 13 ezerrel voltak többen, így a legutolsó háromhavi átlag alapján a gazdaság teljes foglalkoztatotti létszáma 4 755 ezer fő volt.

Továbbra is erős a kereslet a munkaerő iránt

Miközben az NFSZ nyilvántartásában 226 ezer regisztrált álláskereső szerepelt, ami az előző év azonos időszakához képest 3,2 százalékos csökkenést mutat, a bejelentett betöltetlen álláshelyek száma a szeptember-novemberi időszak végén 85 ezer volt az azt megelőző hónap végén nyilvántartott 78 ezer után. Az MBH Bank vezető elemzője szerint ez azt mutatja, hogy tovább emelkedett a munkaerőpiaci feszesség, továbbra is erős kereslet mutatkozik a munkaerő iránt, amit jelez a bérnyomás mértéke is, amely bár kismértékben lassult, de továbbra is közel van a 15 százalékos szinthez.

Ez egyben a legutóbbi inflációs számok alapján már pozitív reálbér növekedést is jelez, fokozatosan támogatva a gyengébb fogyasztás helyreállását – közölte a pénzügyi szakértő. A foglalkoztatási rátát továbbra is historikusan magasnak tartja Horváth András, ugyanis a legutolsó negyedévben a 15-64 éves népesség 75 százaléka dolgozott a megelőző negyedév 74,7 százalékos, illetve az előző év azonos időszakában mért 74,6 százalékos szinttel összevetve.

Nehezen találkozik az álláskeresők szakmaismere a munkáltatók igényeivel

Az érdekvédelmi konglomerátum vezetője hangsúlyozta, alapvetően más típusú munkavállalók után nőtt meg a kereslet, más szakképesítéssel, más típusú gyakorlattal rendelkező munkavállalók iránt nyújtanak be igényeket az álláskeresők felé a munkáltatók. A problémát szerinte az okozza, hogy a keresleti és kínálati oldal által támasztott elvárások nem feleltethetők meg egymásnak. Az álláskeresők szakmaismerete, gyakorlata nem azonos azzal, mint amilyen igényeket jelenleg a munkáltatók támasztanak a munkavállalókkal szemben.

Mészáros arra is felhívta a figyelmet, hogy továbbra is gondot okoznak a földrajzi szempontok: egyrészt még mindig nagyon kevéssé hajlandók a munkavállalók a mobilitás vállalására, másrészt a megüresedett álláshelyek jelenleg nem ott keletkeznek, ahol nagy számban élnek álláskeresők. A szakszervezeti vezető szerint a mobilitást segíthetné elő olyan minőségi szálláshelyek kialakítása, amelyek alkalmasak családok elhelyezésére is, valamint „le kell szokni a tömegszállás-elgondolásról”, amelyet egyébként Nyugat-Európában egyáltalán nem alkalmaznak már. Új típusú elhelyezési formákkal lehet még inkább arra sarkallni az álláskeresőket, hogy akár az ország másik végében is munkát vállaljanak – tette hozzá.

Forrás: economx.hu

 

További cikkek