Kevés a diplomás óvónő

Nincs elég diplomás óvónő, van olyan település, ahol évek óta nem találnak szakembert. Nógrád megyében egy álláskereső portál szerint: 150 álláshelyre várnak óvodapedagógusokat. Egyre nehezebb helyzetben a vidéki óvodák: van, ahol nyugdíjasok vigyáznak a gyerekekre. A nógrádszakáli óvodát két éve újították fel, mégsem találnak diplomás óvónőket az üres helyekre.

Most csak úgy tudják fogadni a gyerekeket, hogy nyugdíjasokat alkalmaznak. Kovács Bernadett óvodavezető az ATV Híradójának elmondta, a fiatalok nem a pedagóguspályát választják, hanem inkább olyan szakmát tanulnak, amivel több pénzt tudnak keresni. Szerinte már egy bolti eladó is több pénzt vihet haza, mint egy óvodapedagógus. Egy idősebb óvodapedagógus azt mondja: a kezdeti lelkesedés hamar elmúlik, miután valaki elkezd egy óvodában dolgozni. Havasiné Földi Zsuzsanna szerint sokakat a gyerekek szeretete visz rá, hogy ezt a pályát válassza, később viszont sokan meggondolják magukat. A szülők azt mondják, ahol csak tudnak, az óvónők mellé állnak, hogy biztosan fennmaradjon a település óvodája.

„Megpróbálunk segíteni itt az óvodának, besegíteni amiben éppen tudunk, Ilyenek például az anyák napja, a szüreti mulatságok alkalmával, vagy akármilyen rendezvény alkalmával be tudunk segíteni ha ezt az óvoda igényli” – mondta Oláhné Csuka Brigitta a szülői munkaközösség vezetője. Sok helyen lakással, közlekedési támogatással, és viszonylag magas fizetéssel csábítják az óvónőket a kis településekre, ám úgy tűnik, mindez már nem elég. Van olyan település, ahol évek óta nem találnak megfelelő képzettségű szakembert.

Forrás: atv.hu

További cikkek