A technológia fejlődésével veszélyben vannak egyes szakmák

Mesterséges intelligencia

A gyors technológiai fejlődéssel bizonyos szakmák kitettsége a mesterséges intelligenciának nagymértékben megnő.  Egy kutatás szerint húsz szakmát különösen érinthet ez a tendencia.

A mesterséges intelligencia térhódítása a gazdasági növekedés fellendülésével kecsegtet, ugyanakkor a munkaerőpiac átrendezésével több szakmára és azok dolgozóira is hatással lehet. Egy friss tanulmány szerint a közeljövőben húsz foglalkozás lehet különösen veszélyben. A Princeton Egyetem kutatócsoportja legfrissebb tanulmányában a mesterséges intelligenciával kapcsolatos foglalkozási kitettséget vizsgálta. Ehhez tíz MI-vel működő alkalmazást – például a nyelvi modellt – kapcsolt 52 emberi képességhez annak megértésére, van-e köztük szoros összefüggés – írja a hirado.hu.

Helyettesítheti vagy kiegészítheti az ember által végzett munkát

Az eredmények azt mutatták, hogy a technológia fejlődésével a szakmák kitettsége az MI-nek merőben megváltozott a nyelvi modellezésnek köszönhetően. Míg korábban a matematikusok, közgazdászok és pénzügyi elemzők kerültek a lista első felébe, most a telemarketingesek, a tanárok, az iskolapszichológusok és a bírók munkája forog a legnagyobb veszélyben. A mesterséges intelligencia hatása a munkahelyekre valószínűleg sokrétű lesz. Egyes esetekben a mesterséges intelligencia helyettesítheti a korábban ember által végzett munkát, más esetekben pedig kiegészítheti az ember által végzett munkát” – olvasható a tanulmányban.

Tanárok és bírók veszélyben

A 20 legveszélyeztetettebb állás: telemarketinges, angolnyelv- és irodalomtanár, idegennyelv- és irodalomtanár,  történelemtanár, jogtanár, filozófia- és vallástanár, szociológiatanár, politológiatanár, büntetőjogi és bűnügyi tanár, szociológus, szociális munkát oktató tanár, pszichológiatanár, kommunikációtanár, politológus, területi, etnikai és kulturális tanulmányok tanárai, választott bírók, mediátorok, közvetítők, bírók, magisztrátusok, földrajztanár, könyvtártudományi tanár, klinikai, tanácsadó és iskolai pszichológusok.

Forrás: infostart.hu

További cikkek