Bizonyos munkaköröket felválthat a ChatGPT

ChatGPT chatprogram

A munkáltatók közel fele véli úgy, hogy bizonyos állásokat ki lehetne váltani chatbotokkal. Az előrejelzések szerint a ChatGPT miatt az ágazatok közül a technológiai ágazatban fog a legtöbb munkahely megszűnni.

Egy tanulmány szerint a millenniál generáció, azaz az 1980 és 1995 között születtek 43%-kal jobban aggódik a többi generációnál amiatt, hogy a ChatGPT térnyerése miatt elveszíti állását – írja a cybernews.com. A marketingesek fele akkora valószínűséggel aggódnak amiatt, hogy a ChatGPT helyettesítheti az állásukat, mint a termékmenedzsment és az ügyfélszolgálati részlegeken dolgozó társaik – de a Sortlist Data Hub tanulmánya szerint ők azok, akiket a legnagyobb veszély fenyeget.

Marketing és PR szakma a legveszélyeztetettebb

A felmérés szerint a munkakörök leépítését fontolgató munkáltatók 51%-a szerint a ChatGPT-t leginkább a marketing és PR osztályokon lehetne bevezetni. Az említett részlegek alkalmazottainak csak egynegyede gondolja úgy, hogy a létszámcsökkentés őket is érintené. Arra kevesen számítanak, hogy a ChatGPT helyettesíteni fogja az informatikai állásokat, mind a munkavállalók, mind a munkáltatók egynegyede tartja valószínűnek ezt. Az üzemeltetési és jogi pozíciókban dolgozóknak még kevesebb okuk van az aggodalomra, a chatbot valószínűleg nem fogja őket egyhamar helyettesíteni.

Technológiai és pénzügyi szektor

Az előrejelzések szerint a ChatGPT miatt az ágazatok közül a technológiai ágazatban fog a legtöbb munkahely megszűnni. A második legnagyobb iparág, ahol a munkáltatók a chatbotba a létszámcsökkentés eszközét látják, a pénzügyi szektor: 22%-uk válaszolta azt, hogy fontolóra venné ezt a lehetőséget. Ezzel szemben a pénzügyi alkalmazottaknak mindössze 14%-a tart attól, hogy a chatbot helyettesítheti őket. Az oktatásban dolgozók 31%-a tart tőle, hogy a mesterséges intelligencia miatt elveszítheti munkáját.  Legjobban a millenniál generáció tart tőle, hogy elveszti állását a ChatGPT miatt, a technológiai és pénzügyi szektorban dolgozók pedig különösen tartanak ettől.

Forrás: hrportal.hu

További cikkek