Várja Németország a munkát keresőket

Munkaerőhiány Németországban

Nagyon sok a szabad álláshely Németországban, új csúcsra emelkedett a munkaerőhiány. Ugyanakkor az orosz-ukrán háború komoly hatással van a foglalkoztatásra is.

A tavalyi negyedik negyedévben rekordszintre, 1,98 millióra emelkedett Németországban a betöltetlen álláshelyek száma – derült ki a szövetségi foglalkoztatási hivatal (BA) munkaerőpiaci és foglalkozási kutatóintézetének (IAB) csütörtöki jelentéséből. A tavalyi negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest 160 ezer 900-zal, 8,8 százalékkal nőtt, éves összehasonlításban pedig 295 ezer 500-zal, 17,5 százalékkal emelkedett az üres álláshelyek száma a német munkaerőpiacon a szövetségi foglalkoztatási hivatal (BA) munkaerőpiaci és foglalkozási kutatóintézetének (IAB) rendszeres vállalati felmérése alapján.

Az üres álláshelyek túlnyomó többsége már a felmérés időpontjában betöltetlen volt. Országosan 1,63 millió (82 százalék) azonnal betölthető, 352 ezer 500 (18 százalék) pedig később betölthető állás volt. Ez azt mutatja, hogy a megfelelő munkaerő iránti versenynyomás meglehetősen magas. Új csúcsra emelkedett a munkaerőhiány, 4,5 százalékra nőtt az azonnal betöltendő állások és a vállalatok teljes munkaerőigényének aránya is. A cégek által igényelt 100 dolgozóra 4,5 üres állás jutott a tavalyi negyedik negyedévben.

Ez a szám 2022 második és harmadik negyedévében még 4,0 volt. A német munkaerőpiacról érkező, összességében pozitív jelzések ellenére a vállalatok még mindig szenvednek az Ukrajna elleni orosz háború következményeitől. 2022 negyedik negyedévében a megkérdezett vállalatok 54 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a háború negatív hatással volt rájuk – ez 6 százalékpontos növekedés az előző negyedévhez képest.

Forrás: mti, piacesprofit.hu

További cikkek