Nehezebb a nőknek a munkaerőpiacon

Nők a munkaerőpiacon

Nem sokat változott az elmúlt tíz év alatt a nők helyzete a munkaerőpiacon. Elhelyezkedésük még mindig nehezebb, mint a férfiaké. Nehezebb a karrierépítésük, valamint a szülés utáni munkába állásuk is.

A magyarok többsége egyetért azzal, hogy támogatni kell az édesanyákat a munkaerőpiacon és segíteni kell szülés után a munkába visszatérő nőket – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) nemzetközi nőnap alkalmából publikált kutatásából. A KINCS 2022-ben végzett felmérése alapján tízből hatan, 61 százaléknyian vélekednek úgy, hogy a nőknek nehezebb sikeres karriert építeniük, mint a férfiaknak, ami összefügg azzal, hogy a gyermekvállalás befolyásolja az újbóli munkába állást. Ezért is tartja fontosnak a többség, 87 százalék, hogy kapjanak segítséget a nők, különösen az édesanyák a munkaerőpiacon.

64% szerint a nőknek nehezebb

Az emberek 64 százaléka, azaz kétharmada szerint a nőknek nehezebb összeegyeztetni a munkát és a magánéletet, mint a férfiaknak. Háromból két válaszadó, 64 százalék nyilatkozta azt, hogy szívesebben dolgozik olyan főnökkel, akinek van gyermeke, legyen akár férfi vagy nő. Tízből három ember, 29 százalék pedig azt mondta, hogy szívesebben dolgozik inkább csak női vezetővel, mint férfival. Minden második megkérdezett, vagyis 52 százalék szerint több női vezetőre lenne szükség Magyarországon.

Kinevezéskor a teljesítmény számítson, ne a nem

A gyermekesek nagyobb mértékben értettek ezzel egyet (56 százalék), mint a gyermektelenek (44 százalék). Kisebbségben vannak azok, akik szerint negatívan ítélik meg a sikeres karriert befutó nőket, az ő arányuk 43 százalék. Tízből kilencen – 91 százalék – egyetértenek azzal, hogy egy vezető kinevezésekor a teljesítmény számítson és ne az, hogy valaki nő vagy férfi. A magyaroknak csak a negyede, 24 százaléka gondolja úgy, hogy a női kvóta jó megoldás lehet a nők vezetői szerepvállalásának erősítéséhez.

Forrás: magyarnemzet.hu

További cikkek