Valójában nem tudni, hogy mennyi tanár hiányzik az oktatásból

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint elég rossz a helyzet a tanári állásokat tekintve. Bár próbálták megtudni Rétvári Bence Emmi-államtitkártól, ő nem válaszolt, végül a KSH a 24.hu-val közölte, hogy 2019. második negyedévében 4543 üres álláshely volt az oktatásban.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az Esti gyorsban jelezte: ez pontos adat, de mivel a második negyedévről szól, azt a mozgást nem mutatja, hogy nyaranta milyen sokan mondanak fel, mennek nyugdíjba. Az említett számnál nagyobb lehet a hiány már most, és évek óta nő. 2147 ember, csaknem felük a középfokú oktatásból hiányzik. A szakoktatók, szaktanárok hiánya nagyon jelentős, elképesztően rossz a korfa, így ha elhagyják a pályát (mert a versenyszférában el tudnak helyezkedni), nagyon nehéz őket pótolni. Az óvodapedagógusokról is külön kell szólni, mert őket már elérte a 40 éves korai nyugdíjazás, náluk 10 végzett emberből ha 2 marad a pályán. Szűcs Tamás szerint lesz még rosszabb is a helyzet, ez a most közölt adat csak a jéghegy csúcsa. Úgy véli, van egy látens hiány, amelyet a fenntartók és a kormány elfed plusz- és ingyenmunkákkal, ez a PDSZ szerint a 30 ezret is elérheti.

Forrás.klubradio.hu

Hozzászólások:

  1. MÉSZÁROS JÁNOS szerint:

    A ZENE TANÁR HA NEM TUD ELHELYEZKEDNI MÉRT NEM TUD ÓVODA PEDAGÓGUSKÉNT ELHELYEZKEDNI MIKOR Ő IS TANULT PEDAGÓGIÁT ÉS PSZICHOLÓGIÁT RÉGEN NEM LEHETETT ÓVÓNŐ CSAK HA TUDOTT HANGSZEREN JÁTSZANI.KEVESEBB LENNE A PEDAGÓGUS HIÁNY.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük